Ahmet Ercan'dan Bursa depremi uyarısı: Bu deprem 6.4’lük depremin öncüsü

Ahmet Ercan'dan Bursa depremi uyarısı:  Bu deprem 6.4’lük depremin öncüsü
Bursa'da bu sabah saatlerinde meydana gelen depremlerin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bu deprem 6.4’lük depremin öncüsüdür" dedi.

Bursa'da 5.1 ve 5.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Yaşanan iki depremin ardından Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin Cumhuriyet TV’de değerlendirmelerde bulundu.

'Gerginlik biriktiriyor'

Burada beklenen İstanbul depremine dair uyarılar yapan Ercan, "5.1 büyüklüğündeki deprem 6.4’lük depremin öncüsüdür. Öncü depremden sonra hemen artçı geleceği anlamına gelmez, bazen on yıllar da alabilir. Ancak 5.1’lik deprem bir gerginlik biriktiriyor” dedi.

'2045’ten önce beklemiyorum, yaklaşık 24 yıldır bu konuda yanılmadım'

Beklenen İstanbul depreminin tarihini yorumlayan Ercan, “2045’ten önce beklemiyorum. Hatta bu 2075 yılına kadar kayabilir. Yaklaşık 24 yıldır bu konuda yanılmadım. Deprem, İstanbul’un Avrupa Yakası bölümünde olacaktır. Özellikle Fatih ilçesi başta olmak üzere, Zeytinburnu, Bakırköy, Esenler, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Kumburgaz ve Silivri’yi etileyecek. İstanbul’un en güvenli yeri Anadolu Yakası’dır” ifadelerini kullandı.

'Ana deprem gelmeden önce 5’lik, 5.5’lik, 6’lık depremler bekleyeceğiz'

5.1 büyüklüğündeki depremin İstanbul’da büyük bir depremi ise tetiklemeyeceğini öne süren Ercan, “İstanbul’daki kuzey, bu ise güney kod. Kuzey kod şu anda büyük bir deprem üretecek gerginlikte değildir. Kuzey kod üzerinde de ileride ana deprem gelmeden önce 5’lik, 5.5’lik, 6’lık depremler bekleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

'İstanbul’un yıkımı 6.5’ten sonra başlar'

Silivri’de beklenen depreme ilişkin uyarıda bulunan Ercan, “6.4’lük deprem İstanbul’da çok yıkıcı olmaz. İstanbul’un yıkımı 6.5’ten sonra başlar. İstanbul’un Kuzey Marmara kırığının kuzey kolunun Küçükçekmece’de 6.4’lük bir deprem olmasını bekliyorum. Daha büyüğünü yapacak bir kırık yok ama Silivri yönünde 7.3’lük bir deprem bekliyorum. Depremin hangi mevsimde ve saatte olacağı da hasarı belirler” dedi.

Ne olmuştu?

AFAD, merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Bursa, Mudanya'nın 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının ardından aynı bölgede saat 10.45'te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildiği bildirildi.

(Kısa Dalga)

Gündem