Ahmet Türk: İktidara destek Kürt halkına düşmanlıktır

Ahmet Türk: İktidara destek Kürt halkına düşmanlıktır
Newroz etkinliğinde konuşan Ahmet Türk, “Kürt halkına sesleniyorum. Faşizme karşı mücadele ediyoruz. Bugün Kürt halkına düşmanlık eden bu iktidara karşı eğer halen sessiz kalıyorsanız ona destek verenler Kürt halkına adeta düşmanlık ediyor. Bu büyük bir ahlaksızlık olur” dedi.

Bu yıl Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newrozun final etkinliği, Diyarbakır’da gerçekleştiriliyor.

Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda düzenlenen etkinliğe binlerce kişi katıldı.

amedgenel3.jpeg

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, sahneye “Newroz pîroz be” yazılı dev pankart asılırken, Newroz alanında İran’da öldürülen Mahsa Amini ile 2017 Diyarbakır Newrozu’nda polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut’un posterleri yer aldı.

59634.jpg

Siyasi partilerin başkan ve temsilcileri, Newroz alanına geçmeden önce Kemal Kurkut'un yaşamını yitirdiği noktaya karanfiller bıraktı.

amedates.jpeg

Alanda büyük bir Newroz ateşi yakıldı.

“İktidara destek Kürt halkına düşmanlıktır”

Newroz programı, saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte konuşa Kürt siyasetçi Ahmet Türk, “Bugün Kürt halkının dirilişini ifade eden önemli bir gündür. Newroz özgürlüktür. Geleceğimizi aydınlatan bir gündür. Bu günü coşkuyla kutluyoruz. Değişimin, dönüşümün kaçınılmaz olduğu bir dönemdeyiz. Bu dönemde faşizmi yıkmak için mücadeleyi esas alan bir duruşu göstermek zorundayız. Kahrolsun faşizm diyoruz. Tekçi anlayışa karşı halkımızın mücadelesini yükselteceğiz. Önümüzdeki seçimlerde faşizmi yıkmak ve yerine demokratik bir cumhuriyeti kurmak için sizlerle birlikte mücadelede kararlıyız” dedi.

amedahmetturk.jpg

Kürt halkı üzerinde ağır baskılar olduğunu ve buna karşı mücadele ettiklerini söyleyen Türk, “Buradan tüm Kürt halkına sesleniyorum. Faşizme karşı mücadele ediyoruz. Bugün Kürt halkına düşmanlık eden bu iktidara karşı eğer halen sessiz kalıyorsanız ona destek verenler Kürt halkına adeta düşmanlık ediyor. Bu büyük bir ahlaksızlık olur. Bunu açık bir şekilde dile getirmek istiyorum. Hiçbir Kürdün, bu iktidara oy verme, desteklemek gibi bir hakkı yoktur” diye konuştu.

“Demokratik cumhuriyetin inşası için Kürt halkı önemli bir aktördür”

Türk, şöyle devam etti: “Bu Newroz ve bu dönem Sayın Öcalan’ın özgürleşme dönemidir. Bunu hep birlikte sağlamak için gece gündüz mücadele etmek zorundayız. Yine Kürt halkına karşı yürütülen baskıcı anlayışa karşı eş genel başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, yine birçok değerli arkadaşımız Selçuk Mızraklı, Gültan Kışanak bu iktidarın Kürt düşmanlığından dolayı bugün zindanlarda. Biz bütün bu yapılanlara karşı eğer birliğimizi güçlü hale getiremezsek, bunun hesabını sormazsak yazıklar olsun bize. Sevgili Amedliler, değerli halkımız… Demokratik cumhuriyetin inşası için Kürt halkı önemli bir aktördür. Bu dönem Kürt halkının kendi kaderini belirleme günü olacaktır. Buna yürekten inanıyorum.”

Kılıçgün: “14 Mayıs seçimleri AKP’nin son durağı, bizim ilk durağımız olacak”

amed1.jpeg

Ardından kürsüye çıkan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün, “Newrozumuz tek adam rejimini devirdiğimiz yeni bir yüzyıla vesile olsun” dedi.

Depremde hayatını kaybedenleri anan Kılıçgün, “Bugün depremin 44’üncü günü. İktidar sattığı çadırların faturasını yazadursun bu halk yaşananların faturasını çoktan kesti. Gidecekler, biz göndereceğiz. Yaşadığımız deprem bir doğal afet değildi, aynı zamanda bir devlet depremiydi. Herhangi bir tedbir almayan tam tersine yapılanlara göz yuman devletin depremiyle yıkım daha da derinleşti. Müteahhitleri denetlemeyen, vergilerimizi, bağışlarımızı yandaşlara peşkeş çeken, insanları enkaz altından kurtarmak yerine banka kasalarını kurtaran, dayanışmamıza kayyım atayan bu iktidar suçludur” dedi.

Depremde ortaya çıkan toplumsal dayanışma için “Bizim rehberimizdir” diyen Kılıçgün, 14 Mayıs seçimlerine dair ise şöyle konuştu:

“Türkiye’nin ikinci yüzyılına giderken karşılayacağımız seçimler yani 14 Mayıs, AKP’nin son durağı, bizim 3’üncü yol siyasetinin ilk durağı olacak. Yeşil Sol Parti olarak bunun mücadelesini ve sözünü veriyoruz. Newroz aslında bir çözüm iradesidir. Tam da bu sahnede 2013 yılında Sayın Öcalan’ın Kürt sorunu karşısında yazmış olduğu çözüm deklarasyonunu burada hep birlikte dinledik. Bugün bu çözüm halen gerekli, bugün bu deklarasyon halen geçerli. 2023 yılı demokratik bir Türkiye’nin, savaşsız bir Türkiye’nin, tecridin olmadığı bir Türkiye’nin yılı olsun.” (Kısa Dalga)

Gündem