AİHM, 'Kaçak Saray' davasında AOÇ için devreye girdi: Müzakere süreci başlasın

AİHM, 'Kaçak Saray' davasında AOÇ için devreye girdi: Müzakere süreci başlasın
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği'nde Saray inşasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması nedeniyle AİHM'nin devreye girdiğini duyurdu. AİHM, taraflara 'müzakere' yazısı gönderdi.

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) için mücadele eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AOÇ’nin kuruluş yıldönümünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan 'Kaçak Saray' başvurusuna ilişkin son gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

candan-mimarlar.jpg

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, düzenlenen basın toplantısında, “AOÇ’nin 97. kuruluş yıldönümünde mücadeleye devam ediyoruz" dedi ve şu bilgileri verdi:

'BİZİM DE ŞARTLARIMIZ VAR'

"2015 yılında AOÇ’de Kaçak Saray inşasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması ve iç hukuk yollarının tüketilmesi üzerine AİHM'ye başvurmuştuk. Başvurumuzu kabul eden AİHM, AOÇ’ Koruma Amaçlı İmar Planı yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması ve adil yargılanma hakkının ihlal edilmesine ilişkin tarafımıza bir yazı gönderdi. AİHM, ‘Yargılama sürecine başlayacağım ama öncesinde AİHM çerçevesinde dostane çözüm, bir müzakere süreciyle hükümetle bir anlaşma sürecini öngörüyorum. Taraflar müzakere etsin ve yargılama süreci başlamadan bu durum çözülsün’ çağrısını yaptı."

22 TEMMUZ'A KADAR SÜRE

"Atatürk’ün şartlı bağışına ve vasiyetine aykırı bir şekilde yargı kararları ihlal edilerek, AOÇ’de çok büyük bir talan yaşandı ve Kaçak Saray yapıldı. Bizim duruşumuz çok net. Bu süreçte manevi ve maddi zararlar yaşandı. AİHM müzakere öngörüyorsa, bizim de şartlarımız var, hükümetle müzakereye hazırız. Biz müzakereye açık olduğumuzu buradan ilan ettik. İktidar da müzakereye açıksa oda tavrını belirleyecek. İktidar müzakereyi kabul etmeyebilir. Etmezlerse 22 Temmuz’dan itibaren hükümetin savunması alınacak, hükümete sorular sorulacak. AİHM 22 Temmuz’a kadar müzakerenin tamamlanmaması durumunda yargı sürecinin başlayacağını bize bildirmiş durumda."

Candan, bu gelişmeyi Gezi Davası'nda tutuklananlara adadıklarını söyledi. Candan, "O gün Başbakan hukuka uysaydı, yürütmeyi durdurmayı yerine getirmiş olsaydı belki bugün Kaçak Saray’ın yasallaşması için sürekli bir kılıf aramak zorunda kalmazdı. Danıştay Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin yürütmeyi durdurma kararını bozdu. Kaçak Saray’ı yasallaştırmak için ilke kararlarını çıkarttılar iptal edildi. 1700 sayılı ilke kararını çıkartılar oda iptal edildi. Bu dava sadece Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin davası değil 330 hukuksal sürecimizle bizim örnek davamızdır. Meslek örgütlerimizin de açtığı davalar var. Bu bir kamu davasıdır, müzakere sürecinde de bu büyük davada bize önerilerini sunarlarsa bizim de elimiz daha güçlü olur diye düşünüyorum. Biz başaracağız, adil yargılama hakkının herkes için bir hak olduğunu bir kez daha ifade edeceğiz" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem