AİHM Türkiye'yi üç davada mahkum etti: İnsanlık dışı muamele, bilgiye erişimin ve özel hayatın gizliliğinin ihlali

AİHM Türkiye'yi üç davada mahkum etti: İnsanlık dışı muamele, bilgiye erişimin ve özel hayatın gizliliğinin ihlali
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'yi, insanlık dışı muamele, bilgiye erişimin ve özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçeleriyle üç ayrı davada mahkum etti.

BBC News Türkçe’nin haberine göre, AİHM’den üç davada Türkiye aleyhine karar çıktı. AİHM'in Türkiye'ye yönelik kararları, tecavüze uğrayan N.Ç. adlı bir çocuğun insanlık dışı muameleye maruz bırakılması, Balyoz davasında cezaevine giren Koramiral Kadir Sağdıç'ın özel hayatın gizliliği hakkının ihlal edilmesi ve Avukat Ramazan Demir'in Silivri'de tutuklu olduğu dönemde kendini savunacak bilgiye erişim hakkının ihlali nedeniyle yapılan başvuruların sonucunda geldi.

AİHM N.Ç. davası boyunca yaşananları şöyle aktardı:

12 yaşındayken iki kadının kendisini fuhuşa zorlamasının ardından N.Ç., 2003 yılında iki kadın ve kendisiyle birlikte olan erkekler hakkında şikayetçi oldu. 27 kişi tutuklandı ve 28 kişi hakkında 15 yaşın altında bir kıza tecavüz etmek, alıkoymak ve fuhuşa aracılık etmek gibi suçlamalar içeren bir iddianame hazırlandı.

23 Şubat 2003'te görülen halka kapalı duruşmanın çıkışında sanıklar N.Ç. ve avukatlarına saldırdı, avukatların koruma talebi karşılıksız bırakıldı.

Gündem