AİHM’den Yüksekdağ ve 12 HDP’li için ihlal kararı

AİHM’den Yüksekdağ ve 12 HDP’li için ihlal kararı
AİHM, HDP’nin eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ve diğer 12 HDP’linin dokunulmazlıklarının kaldırılıp tutuklanmalarının hak ihlali olduğuna karar verdi. Türkiye 184 bin 600 Euro tazminat ödeyecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye siyasetinin önemli dönüm noktalarından biri olan “dokunulmazlıkların kaldırılması” süreci sonrasında tutuklanan HDP eski eş genel Başkanı Figan Yüksekdağ ve diğer 12 HDP’linin tutuklanmalarının hak ihlali olduğuna karar verdi. Türkiye bu nedenle 184 bin 600 Euro tazminata mahkum edildi.

4 Kasım 2016 ve sonrasında HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeler topluca Meclis gündemine alınmış ve dosyaları bulunan HPDP’lilerin dokunulmazlıkları kaldırılmıştı. O dönemde CHP’nin de destek vermiş olması nedeniyle Türkiye siyasetinin sürekli gündeminde kalan bu süreç sonrasında HDP’nin eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ’ın yanısıra, 12 milletvekilin dokunulmazlıkları kaldırılmış bazıları tutuklanmıştı.

HDP Milletvekilleri seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiği ve haksız yere tutuklandıkları iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuşlardı. AİHM, bu başvuruyu sonuçlandırdı. AİHM’nin kararında, HDP’li milletvekillerinin tutukluluk hallerinin haksız olarak devam ettirildiğine dikkat çekildi Kararda, ‘ifade özgürlüğü ve seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiği” tespiti yapıldı. AİHM, HDP’lilerin tutuklanmalarıyla bağlantılı olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18’inci maddesinin ihlal edildiğine de hükmetti.

184 BİN EURO TAZMİNAT

AİHM, Türkiye’yi 184 bin 600 avro manevi tazminat cezasına mahkum etti.

Hakkında hak ihlali kararı verilen HDP’liler şöyle: Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Besime Konca, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Burcu Çelik, Leyla Birlik ve daha sonra HDP’den istifa eden Ayhan Bilgen (Kısa Dalga)

Gündem