Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık hakkında suç duyurusu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık hakkında suç duyurusu
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık hakkında, "23 Nisan'da makamında konuk ettiği çocuğun gizlilik haklarını ihlal ettiği ve görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle suç duyusunda bulunulduğunu açıkladı.


Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda koltuğunu devrettiği çocuğun devlet korumasında olduğunu söyleyen ve Ramazan nedeniyle ikramda bulunmayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık hakkında suç duyurusunda bulundu.



Derneğin, Twitter hesabından şu açıklama yapıldı: "Kurumlarda barınan çocukların kişisel verilerin paylaşılmaması son derece önemlidir. Zira bu çocuklar bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuk olabilirler.


Bu çocuklar hali hazırda örselenmiş, kırılgan, çoğunlukla mağdur durumdaki çocuklardır... Gizliliklerinin ihlal edilmesi kişisel haklarına saldırmak anlamına gelmektedir. Zira bu husus, Çocuk Destek Merkezleri Yönetmeliğinin 4.maddesinde şu şekilde güvence altına alınmıştır:

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20/11/1989 tarihinde kabul edilen ve çocuk haklarını düzenleyen sözleşme çerçevesinde insan haysiyeti ve vakarına yaraşır şekilde yerine getirilmesi, özel hayatın gizliliğinin korunması, kişilik haklarının ihlal edilmemesi ve edilmesine izin verilmemesi, çocuk hakkında alınacak her türlü karar ve yapılacak işlemlerde çocuğun yararının gözetilmesi gerekmektedir."

Yukarıda zikredilen nedenlerle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bakanlık koltuğunu devlet korumasındaki ilkokul öğrencisi ...’a devretmesi koruma altındaki küçüğün haklarına yönelik saldırı teşkil etmektedir. Toplum nazarında Bakan Yanık’ın 10 yaşındaki bir çocuğa dahi oruç tutmakla mükellefmiş gibi muamele yapması ve koruma evinde kaldığını ısrarla belirtmesi, kendi inancına göre çocuğu yönlendirmesi kamuoyunda oldukça tepki çekmiştir.

"TCK'YA GÖRE SUÇ"

Somut olayda, küçük çocuğun Devlet korumasına alındığı bilgisi kişisel veridir. Bu durumun hukuka aykırı olacağını bilebilecek durumda bulunan Bakan Yanık, kişisel veri niteliğinde bulunan bilgilerin çocuğun ailesinin rızası dışında başkalarınca öğrenilmesine neden olmuştur.


Bakan Yanık'ın eylemi TCK'nun 136. maddesinde düzenlenen kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma suçunu oluşturmaktadır. Bakan aynı zamanda görevi dolayısıyla da görevini kötüye kullanma suçu işlemiştir Yukarıda açıklanan nedenlerle, suç unsuru olan söylem ve davranışlar nedeniyle gerekli soruşturmanın yapılması için suç duyurusunda bulunma zorunluluğumuz doğmuştur."

Gündem