AKP Anayasa değişikliğinde “acele” etmeyecek

AKP Anayasa değişikliğinde “acele” etmeyecek
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdanoğlu’nun başörtüsü ile ilgili kanun teklifine Anayasa değişikliği önerisi ile karşılık veren AK Parti’nin TBMM Başkanlığına sunulacak metni hazırlamakta “acale etmeyeceği” bildirildi.

MAHMUT AYDIN

Anayasa değişikliği için Mecliste grubu bulunan partileri ziyaret ederek başörtüsü takma özgürlüğü ve aile tanımının değiştirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşme yapan AKP yöneticileri, muhalefet partilerinin görüşleri doğrultusunda alternatifli metinler hazırlayacak. Daha sonra Meclisteki partiler tekrar ziyaret edilerek hazırlanan metinler sunulacak ve görüşleri istenecek. Bu sürecin ocak ayına kadar uzayacağı bildirildi.

GÜNDEMDE KALMASI AVANTAJ

AKP’nin CHP ‘nin başörtüsü özgürlüğünü düzenleyen yasa teklifinden sonra yaptığı çıkışla tabanından olumlu tepkiler aldığını belirten AK Parti’li bir kaynak, “bu tartışmanın mümkün olduğu kadar gündemde kalması bizim için büyük bir avantaj. Bu avahtajı sonuna kadar kullanacağız” dedi. Bu arada AKP içindeki hukukuçular arasında da bu konuda bir görüş birliği sağlanamadığı ifade edildi. Başörtüsü özgürlüğü düzenlemenin “sadece başörtüsü takma özgürlüğünden ibaret” bir değişikliğin sorunlu olacağını, konunun genel özgürlükler çerçevesinde çözülmesini isteyenler, konunun referanduma sunulmasına da karşı çıkıyor. Bu grubun en önemli argümanı ise “hak ve özgürlüklerin referanduma sunulamayacağı” ilkesi. Düzenlemenin referanduma sunulması halinde “hayır” oyunun kazanması ihtimalini değerlendiren AKP’liler ”başörtüsü konusunda referandumda hayır çıkarsa ne olacak? Başörtüsü yasaklanacak mı?” Sorusuna yanıt arıyor. Bu grup, “anayasa değişikliği ile ilgili taslak tartışılsın, gündemde tutulsun, diger partilerle uzlaşarak bir yol bulunsun” görüşünde.

BAŞÖRTÜSÜNDE UZLAŞMA DİĞER MADDELER DÜŞÜRÜLSÜN

Bazı AKP kurmayları da Anayasa değişikliği teklifinin başörtüsü ile ilgi maddesine muhalfetin destek olabileceğini diğer maddelerin ise genel kurul oylamasında 360 oyun altında tutularak düşürülebileciğini düşünüyor.

6’LI MASANIN GÜNDEMİNE GELİYOR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral AKşener’in de AKP’nin anayasa değişikliği önerisini 14 Kasım’da yapılacak 6’lı masa toplantısının gündemine getireceği bildirildi. Akşehir bu konuda 6’lı masanın ortak bir tavır almasını isteyecek. Muhalefet partilerinin kurmayları, AKP’nin anayasa değişikliği teklifi ile 6’lı masayı bozmayı amaçmadığını düşünüyor. Bu hamle ile “sağcı-muhafazar partiler, başörtüsü özgürlüğüne ve aile yapısını korumayı amaçlayan düzenlemeye karşı çıkmakla ve samimi olmamakla, başörtüsü düzenlemesini iptal ettiren CHP ile işbirliği yapmakla” suçlanacak.

Özel Haber