Akar: Helikopter kazasının nedeni olumsuz hava şartları

Akar: Helikopter kazasının nedeni olumsuz hava şartları
Bitlis'in Tatvan ilçesinde askeri helikopterin düştüğü bölgede incelemeler sürüyor. Bakan Akar, kazanın "ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiğinin" değerlendirildiğini söyledi.


Bitlis'in Tatvan ilçesinde askeri helikopterin düşmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İlk bilgilere ve görgü tanıkları ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmektedir. Kaza kırım ekibine ivedilikle gerekli talimat verilmiştir. Bu elim olayın kesin nedeni, ayrıntılı inceleme sonucunda belirlenecektir" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile dün Elazığ'daki 8'inci Kolordu Komutanlığına giderek askeri helikopterin kaza kırıma uğramasına ilişkin bilgi aldı.

AFAD, jandarma ve kaza kırım ekipleri, helikopterin düştüğü bölgede incelemelere başladı. Tatvan'a yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve kaza bölgesine yakın olan Çekmece köyüne giden ekipler, buradan da Nemrut Dağı'nın eteklerindeki kaza bölgesine ulaştı. Kaza kırım ekiplerinin bölgedeki incelemeleri sürerken, jandarma ekipleri de Çekmece köyünde önlem alıp, kaza bölgesine gidişlere izin vermedi.

Bingöl'den, Bitlis'in Tatvan ilçesine gitmek için Perşembe saat 13.55'te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait Cougar tipi helikopter ile saat 14.25'te irtibat kesilmişti. Bunun üzerine İHA, CN- 235 uçağı ve bir helikopter ile arama çalışması başlatılmıştı. Yapılan çalışmalarla Tatvan'a 10 kilometre mesafedeki Çekmece köyü yakınlarında helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmişti. Kazada yaşamını yitirenler arasında 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş da bulunuyor.

ABD'nin Türkiye Büyükelçiliğinin resmi Twitter hesabından da Türkçe ve İngilizce olarak taziye mesajı yayımlandı. "ABD Büyükelçiliği olarak Bitlis'teki elim helikopter kazasında hayatını kaybeden ve yaralanan Türk askerleri için en derin taziyelerimizi ve üzüntülerimizi iletiyoruz"
ifadesi kullanıldı.


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, helikopter kazası nedeniyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'na Tatvan'da meydana gelen helikopter kazasından dolayı taziyelerini ileterek, NATO'nun Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. 

AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut helikopter kazasıyla ilgili taziye mesajı yayımladı.  Açıklamada, "Bitlis'te 9 askeri personelin hayatını kaybettiği helikopter kazası dolayısıyla Türkiye’nin acısını derinden paylaşıyoruz" denildi.

DHA,DW/JD,BK

© Deutsche Welle Türkçe

Gündem