Akbelen Ormanı davasında mahkeme İkizköylülerin itirazını reddetti

Akbelen Ormanı davasında mahkeme İkizköylülerin itirazını reddetti
Akbelen Ormanı davasında, İkizköylülerin yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasına karşı yaptıkları itiraz, İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Kararı değerlendiren İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, "LİMAK Termik Santrali'nin her şeyi yasa dışı olmasına rağmen, iktidara bağımlı yargı 5'li çeteyi koruyor ve yasaları uygulamıyor" dedi.

ESRA TOKAT


Muğla Milas'taki Akbelen Ormanı’nın Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) tahsis edilmesi kararına karşı İkizköylülerin açtığı davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştı.

Ardından 9 Aralık’ta köylülerin yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasına yaptıkları itiraz da İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

17 Temmuz 2021’de İkizköylüler, Akbelen Ormanı’ndaki hukuksuz kesimi engelleyip çadırlı nöbet başlatmışlardı. İkizköylüler, ormanı YK Enerji'ye tahsis eden bakanlık kararına karşı çıkarak karşı dava açmış ve bölgede üçüncü bilirkişi keşfi yapılmıştı. Çıkan bilirkişi keşfi raporunun ise "bilimsellikten uzak" olduğunu söyleyen İkizköylüler, rapora itiraz etmiş ve raporu hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Muğla 1. İdare Mahkemesi ise üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak geçen ağustos ayında nöbetin 505’inci gününde verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını kaldırmıştı. Bunun üzerine, İkizköylüler yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasına karşı itirazda bulundular ancak İzmir Bölge İdare Mahkemesi itirazı reddetti.

"YK Enerji şirketi yeniden Akbelen Ormanı’na girmeye kalkışabilir"

Kararı Kısa Dalga'ya değerlendiren İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, “Muğla'da yasalar 5'li çeteden IC İÇTAŞ-LİMAK şirketine uygulanmıyor. Bizim tüm dayanaklarımız yasal, LİMAK Termik Santrali’nin her şeyi yasa dışı olmasına rağmen, iktidara bağımlı yargı 5'li çeteyi koruyor ve yasaları uygulamıyor. Anayasa, Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Orman Kanunu LİMAK Termik Santrali’ne uygulanmadığı gibi; AKP iktidarının 2007'de Anayasanın 90. maddesinde yaptığı değişiklikle Anayasanın üzerinde bağlayıcı olduğu kabul edilen uluslararası sözleşmeler, Bern Sözleşmesi -Barcelona Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de Muğla'da 5'li çeteye uygulanmıyor" dedi. Atal şöyle konuştu:

"Hakimler gelecekte sorumluluklarını doğuracak Anayasal suç işliyorlar"

“Bu haliyle Anayasanın 10. maddesindeki kanun önündeki eşitlik ilkesinin "bir zümreye-bir sınıfa imtiyaz tanınmak suretiyle ekstra imtiyazlı olan IC İÇTAŞ-LİMAK’ın kanunlardan bağışık olduğunu deneyimliyoruz. Bu haliyle hakimler gelecekte sorumluluklarını doğuracak Anayasal suç işliyorlar. Üstelik bu suç Anayasanın 3. maddesindeki Devletin temelini sarsacak nitelikte; zira Avrupa Sağlık ve çevre Birliğinin bilimsel çalışmasına göre LİMAK Termik Santrali’nin Türkiye'ye yıllık 23 milyar lira sağlık maliyeti var. Diğer yandan Türkiye Kömür işletmelerinin 2013 yılında yaptırdığı Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji raporuna göre Akbelen'e girilecek olursa Bodrum susuz kalacak ve Türkiye, Bodrum'un yıllık 5 milyar dolar turizm gelirinden mahrum kalacak. Bu yönü itibariyle Türkiye'yi ekonomik yıkıma uğratan bu santral için Anayasanın, kanunların ve uluslararası sözleşmelerin hakimler tarafından kasıtlı olarak uygulanmaması Anayasanın 3. maddesindeki "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez güvenliğini sarsacak" nitelikte hakimler açısından Anayasal suç oluşturuyor."

"YK Enerji'nin büyük baskısı var"

İkizköylü Esra Işık ise şunları söyledi:

"Son zamanlardaki gelişmelerden anlaşılacağı üzere YK Enerji şirketinin büyük baskıları; hem bilimsellikten uzak bilirkişi raporlarında, hem de bu rapora dayanarak hukuksuz şekilde yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasında ve itirazımızın reddedilmesinde görülmektedir. Haklılığımızdan aldığımız güçle başladığımız uzun mücadeleyi; tüm baskılara, haksızlıklara, hukuksuzluğa rağmen sürdürmeye devam edeceğiz."

"Oldu bittiye getirilip Akbelen Ormanı’na kesim için girilmesine izin vermeyeceğiz"

"Tüm saldırılara rağmen Akbelen Ormanı’nı, içindeki ve çevresindeki zeytinleri, yaşam alanlarını koruyoruz. YK Enerji şirketi bunu fırsat bilip yeniden Akbelen Ormanı’na girmeye kalkışabilir. Ama davamız henüz bitmedi, devam ediyor. Önünde sonunda bu haklı davayı kazanacağız! Oldu bittiye getirilip Akbelen Ormanı’na kesim için girilmesine izin vermeyeceğiz."

"Akbelen Ormanı’nı da aç gözlü şirketlerden kurtaracağız"

"Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına yol açacak yasa değişikliğini engellemek için biz İkizköylüler ve yaşam savunucuları Ankara'ya Meclis'e kadar gittik. Halkın vekilleri ile teklifi geri çektirdik. Zeytinleri kurtardığımız gibi Akbelen Ormanı’nı da aç gözlü şirketlerden kurtaracağız. Ne olursa olsun Akbelen Ormanı'nı vermeyeceğiz."

Özel Haber