'Akbelen ormanı elektrik üretiminin yüzde 1'i için kesiliyor'

'Akbelen ormanı elektrik üretiminin yüzde 1'i için kesiliyor'
Akbelen Ormanlarının kesimine karşı köylülerin eylemi sürüyor. Çam ağaçları iki santral için kesiliyor. Gazeteci Çiğdem Toker, Akbelen ormanının katline gerekçe oluşturan iki santralin, Türkiye'deki elektrik enerjisi kurulu gücünün sadece yüzde 1'ini ürettiğini yazdı.

Akbelen Ormanı'nda 24 Temmuz'dan bu yana devam ağaç kesimine karşı direnen İkizköylüler ve yaşam savunucuları, bugün sabah erken saatlerde kesim alanına girerek nöbete başladı.

Ağaç kesimini engellemeye çalışan İkizköylüler ve yaşam savunucuları, kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle alandan çıkarıldı. Ekolojist Deniz Gümüşel ise gözaltına alındı. Eylemler devam ederken gazeteci Çiğdem Toker, ormanların daha fazla kömür için kesilmesinin Türkiye’nin elektrik üretimine katkısının yalnızca yüzde 1 (yüzde bir) olduğunu yazdı. Toker'in yazısından bölümler şöyle:

"Bu ağaçların kesilmesinin görünür nedeni, iki termik santrale yakıt sağlamak. Yeniköy ve Kemerköy santralleri elektrik üretirken kömür kullanıyor. Kesilen ağaçların ardından kelleşen ve çoraklaşan zeminin altında da linyit yatakları olduğu düşünülüyor

Bu iki santrali de iki özel şirketin ortak kurduğu bir şirket işletiyor. Limak ile İçtaş şirketlerinin ortaklaşa kurduğu YK Enerji, iki termik santrali 2014 yılından bu yana işletiyor. Tabii ki devletin yaptığı bir özelleştirme operasyonu sonrası.

Bu ağaçlar neden kesiliyor derseniz, kısaca üretimin sürekliliği için cevabı verilebilir Şirketin elinde linyit çıkarabildiği alan, belli ki bir müddet sonra tükenecek. Yıllarca baca gazı arıtma tesisinin olmayışı, tarımsal alanlara ve insan sağlığına verdiği zararla yüzlerce habere konu olmuş bu iki santral belli ki elektrik üretmeye devam edecek.

Peki elektrik üretimini buradan, bu hiç de iyi bilinmeyen iki santralden, sağlamak ne kadar zorunlu?

Sorduğunuzda tabii ki bu üretimin zorunlu olduğu yanıtını alırsınız. Aksi bir cevaba zaten ihtimal olamaz.

Gelin somut verilere bakalım: Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre Yeniköy Termik Santrali'nin kurulu gücü, işletmedeki kapasitesi 420 megavat. Kemerköy Termik Santrali'nin ise 675.209 megavat.

Yani iki santralin toplam kurulu gücünü alt alta topladığınızda 1100 megavata ulaşıyorsunuz.

Bu ise Türkiye'nin tamamının elektrik enerjisi alanındaki kurulu güç kapasitesinin yüzde 1'i.

Evet yanlış okumadınız, bu ağaçlar Türkiye'nin tamamının enerjisinin yüzde 1'ini üreten iki santral için kesildi. (Resmi verilere göre bu yılın Haziran ayı sonu itibariyle Türkiye'nin kurulu gücü 104 bin 904 megavat.)"

Ne olmuştu?

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için gerekli izinleri almış; ancak İkizköylüler'in direnişiyle karşılaşmıştı.

17 Temmuz 2021'de saat 06.00'da Akbelen Ormanı'na giren Orman İşletmesi kesim ekibi, İkizköy halkı ormanın derinliklerine erişinceye kadar 30'a yakın ağacı kesti.

İkizköylüler o günden beri ormanda 24 saat nöbet tutuyor.

Gündem