Akbelen Ormanı'nda yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına çevreciler tepkili: Basılar bizi yıldıramaz

Akbelen Ormanı'nda yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına çevreciler tepkili: Basılar bizi yıldıramaz
Muğla 1. İdare Mahkemesi ise üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak geçen ağustos ayında verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını kaldırdı.

Muğla 1. İdare Mahkemesi, Muğla’nın Milas ilçesi Akbelen Ormanı’nda genişletilmek istenen kömür madeni sahasıyla ilgili ağustos ayında verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını kaldırdı. İkizköy Çevre Komitesi Başkanı Nejla Işık, karara "Bu baskılar bizi yıldıramaz. Bu mücadeleden de zeytinlerimizden de vazgeçmeyeceğiz. Akbelen Ormanı kesilemez" diye tepki gösterdi.

Muğla Milas'taki Akbelen Ormanı’nın Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahasının genişletilmesi kararına karşı İkizköylülerin mücadelesi sürüyor. İkizköylüler, ormanı YK Enerji'ye tahsis eden bakanlık kararına karşı çıkarak karşı dava açmış ve bölgede üçüncü bilirkişi keşfi yapılmıştı. Çıkan bilirkişi keşfi raporunun ise "bilimsellikten uzak" olduğunu söyleyen İkizköylüler, rapora itiraz etmiş ve raporu hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı

Muğla 1. İdare Mahkemesi ise üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak geçen ağustos ayında verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını kaldırdı.

Kararı ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren İkizköy Çevre Komitesi ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Derneği Başkanı Necla Işık, şunları söyledi:

"Akbelen Ormanı’mızı korumak için çıktığımız bu uzun, zorlu yolda 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanı Yeniköy Kemerköy şirketine Akbelen Ormanı’nın ruhsat iznini devretmiştir, parayla satmıştır. Biz de buna karşı dava açtık. Akbelen Ormanı'nda üç kez bilirkişi keşfi yapıldı ve maalesef üçüncü bilirkişi keşfinde, bilirkişilerin bütün raporları kötü çıktı. Üçüncü bilirkişi keşfinde bilirkişilere, Akbelen Ormanı’nın içindeki zeytinlikleri, Akbelen Ormanı'nın bizim için ne anlama geldiğini, gerek suyla gerekse burada bize nefes oluşuyla anlatarak gösterdik. Görüyoruz ki ne demek istediğimizi anlatamamışız. Gelen kötü rapor sonucunda yine üzülerek söylüyorum ki geçtiğimiz yangın zamanında bu şirket ormanımıza girerek kesim yapmış, 100'ün üzerinde ağaç kesmiş ve bunları ifşa ettikten sonra da yine jandarma ve kolluk güçlerinin müdahalesiyle alandan atılmıştık. Bunun ardından da yürütmeyi durdurma kararı almıştık. Bu kötü gelen raporla birlikte mahkeme maalesef yürütmeyi durdurma kararını kaldırmış bulunuyor.

"Bu mücadeleden de zeytinlerimizden de vazgeçmeyeceğiz"

Biz, Akbelen Ormanı kesilmesin, yok olmasın, yanmasın diye 500 gündür burada nöbet tutuyoruz. Hiç kimsenin bunu gördüğü, duyduğu yok maalesef. Bütün bilirkişiler gözünü kapatmış, kulağını tıkamış durumda. İkizköylüler olarak hiçbirine haklarımızı helal etmiyoruz. Bu baskılar bizi yıldıramaz. Bu mücadeleden de zeytinlerimizden de vazgeçmeyeceğiz. Akbelen Ormanı kesilemez. İçinde yüzlerce, on binlerce zeytinliklerimiz var. Zeytin yasasına göre Akbelen Ormanı kesilemez. Nöbetimiz devam ediyor, herkesi dayanışmaya bekliyoruz.”

Gündem