'Akıllı telefonlarda gizlilik tercihlerinizi belirleyin' uyarısı

'Akıllı telefonlarda gizlilik tercihlerinizi belirleyin' uyarısı
Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, dijital dünyadaki birçok tehlikenin önüne geçmek için akıllı cihazlarda gizlilik tercihlerinin belirlenmesi tavsiyesinde bulundu.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 7 Nisan 2016'da yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de yeni bir dönem başlarken, 2018'de yapılan yönetmelik değişikliğiyle de 7 Nisan'ın, "Kişisel Verileri Koruma Günü" olarak kutlanması kararlaştırıldı.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, kişisel verilerin geçmişi, bugünü ve geleceği etkilediğini belirterek, dijital dünyadaki birçok tehlikenin önüne geçmek için akıllı cihazlarda gizlilik tercihlerinin belirlenmesi tavsiyesinde bulundu.

Bilir, şöyle devam etti: "Her şeyden önce kişisel verilerimizin öneminin farkına varmalı ve kişisel verilerimizin hayatımızı nasıl etkilediğinin farkında olmalıyız. Kişisel verilerimizin sadece geçmişimizi ve bugünümüzü değil, aynı zamanda geleceğimizi de etkilediğinin bilincine varmalıyız. Bu anlamda, hem gerçek hem de dijital ortamlarda 'neleri paylaşmalıyım' sorusundan önce, 'neleri paylaşmamalıyım' sorusunu kendimize sormalıyız. Bilhassa akıllı cihazlarımızın gizlilik ve güvenlik ayarlarını düzenleyerek kendimize özgü kullanım tercihlerini belirlemeliyiz. Alacağımız basit tedbirlerle dijital dünyadaki birçok tehlikenin ve dolandırıcılık girişimlerinin önüne geçmek bizim elimizde."
Son dönemde seçmen kaydı sorgulama işlemleriyle ilgili kötü niyetli kişiler tarafından elektronik posta veya kısa mesaj gönderilerek kişisel verilerin hedeflendiğini aktaran Bilir, resmi kanallar dışındaki seçmen kaydı sorgulama işlemlerine itibar edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Teknoloji