Akın Atalay, AYM'nin Can Atalay kararını değerlendirdi: Anayasal düzeni koruyan bir tutum

Akın Atalay, AYM'nin Can Atalay kararını değerlendirdi: Anayasal düzeni koruyan bir tutum
Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'a ilişkin aldığı “karar verilmesine yer olmadığı” kararıyla ilgili görüşlerini paylaşan Avukat Akın Atalay, mahkemenin bu tavrının, Anayasal düzeni korumaya yönelik bir tutum olduğunu ifade etti.

Yargıdaki Gezi Davası anlaşmazlığı sürüyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasındaki görüş ve uygulama farklarında son olarak AYM aldığı kararda “karar verilmesine yer olmadığı”na hükmetti.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını sosyal medya üzerinden değerlendiren Avukat Akın Atalay, şunları ifade etti:

Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesinin dün verdiği “karar verilmesine yer olmadığı” kararı hakkında iyimser bir öngörü:

1- AYM’nin mevcut üyelerinin önemli bir kısmı, milletvekilliğinin düşmesine neden olan yasama işleminin (kesin hükme dair CB’lığı tezkeresinin, TBMM genel kurulunda okutulması işlemi) iptaline dair başvurularda, “bu tür bir başvuruyu inceleme görevi ve yetkisinin olmadığından başvurunun yetkisizlik nedeniyle oybirliğiyle REDDİNE” karar veriyordu.

2- Bu defa başvurunun “reddine” karar verilmeyip, başvuru hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” karar verilmesinin elbette bir nedeni, bir anlamı vardır.

3- Kararın gerekçesi açıklanınca bunu göreceğiz. Ancak iyimser bir beklenti ile şöyle bir öngörüde bulunulabilir: TBMM genel kurulunda okutulan yazı, mahkumiyete dair kesin hükmü bildiren bir CB’lığı tezkeresi de, bu hükmü bildiren ilgili ağır ceza mahkemesinin bilgilendirme yazısı da değildi. Okunan yazı, Yargıtay ceza dairesinin, AYM kararına uyulmamasına dair kararını içeren o dairenin gönderdiği bilgilendirme yazısıydı.

Bu nedenle, dünkü AYM kararında, yetkisi ve görevi olmadığı için yoklukla malul ve hukuken geçersiz bir karara dayanan yasama işleminin de hukuken geçersiz ve dolayısıyla sonuç doğurmaması gereken bir işlem olduğu için ortada karar verilmesini gerektirir nitelikte bir işlem bulunmadığı için karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmiş olabilir.

Eğer böyle bir karar verilir ise Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair yasama işlemi de kendiliğinden baştan beri geçersiz hale gelecektir. Umarım, hukuka ve anayasaya karşı açık bir darbe niteliğindeki Yargıtay ceza dairesi kararı ile bu hukuksuz karara destek niteliğinde tutum alan TBMM Başkanlığına karşı anayasal düzeni savunan, koruyan bir AYM tutumu görürüz. (Kısa Dalga)

resim-2024-02-23-160322973.png

Gündem