AKP'li Yazıcı'dan Kavala - Demirtaş yorumu: "Türkiye, AİHM'nin yargılamasını kabul etmiştir, bir formülasyon bulunmalıdır"

AKP'li Yazıcı'dan Kavala - Demirtaş yorumu: "Türkiye, AİHM'nin yargılamasını kabul etmiştir, bir formülasyon bulunmalıdır"
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Avrupa Birliği - Türkiye ilişkilerinde sık sık gündeme gelen Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılanmalarıyla ilgili "Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargılamasını kabul etmiştir. Bunun gereklerini karşılayacak bir formülasyon bulunmalıdır" dedi.

Avrupa Komisyonu  Gezi davasının tek tutuklu sanığı Osman Kavala'nın AİHM kararına rağmen serbest bırakılmaması nedeniyle Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatmıştı. AİHM eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istemişti. Avrupa Komisyonu bu konuda da Türkiye'den yanıt istemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise AB ve Avrupa Komisyonu'nun tavrını her fırsatta eleştirirken en son şu açıklamayı yapmıştı:

"Özellikle Türkiye’nin başta ilk derece mahkemeleri olmak üzere açık ve net söylüyorum, bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Bizim mahkemelerimizin bu konuda vermiş olduğu bir karar var. AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi bu konuda ne demiş; bu da bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Bu saygıyı duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır.”

Demirtaş ve Kavala konusunda AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan farklı bir açıklama geldi. Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'a konuşan Yazıcı, "Yargılama sürerken konuşmayı yargıyı etkilememek için doğru bulmam. Ancak hep şuna inandım. Yargı mensupları gerekmedikçe iş yapmaz, gerekmeyen kararları vermez. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargılamasını kabul etmiştir. Bunun gereklerini karşılayacak bir formülasyon bulunmalıdır" dedi.

YAZININ TAMAMI

Gündem