AKP, İstanbul için nasıl bir yol izliyor?

AKP, İstanbul için nasıl bir yol izliyor?
AKP, İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ilçe belediye başkanlarını belirlemek için ikinci kez temayül yoklaması yaptı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ilçe belediye başkanlarında, tabanın ve örgütler tarafından benimsenen adaylar belirleyip iddialı bir kampanya yürütmeye hazırlanıyor.

Peki AKP İstanbul’da neyi hedefliyor ve aday belirleme süreci nasıl ilerliyor?

Esenyurt ve Küçükçekmece öne çıkıyor

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin haberine göre AKP kaynakları bir yandan ellerindeki ilçelerde güçlerini artırmaya çalışırken bir yandan da ilçe sayısını yükseltmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Kaynaklar, hedeflenen yeni ilçeler arasında Esenyurt ve Küçükçekmece'nin öne çıktığını belirtiyor.

Sarıyer ve Kartal’ı bu seçimde zorlayacaklar

AKP kaynakları, CHP’nin elinde bulunan Sarıyer ve Kartal’ı da bu seçimde zorlayacaklarını söylüyor. Büyükçekmece’de ve Avcılar’da da önemli çaba sarf edileceği aktarılıyor. Parti kaynakları; Eyüpsultan, Üsküdar, Fatih, Sancaktepe, Silivri, Çatalca ve Tuzla’da seçimde rekabetin güçlü olacağını beklediklerini ama buralarda üstün olduklarını belirtiyor. Ellerindeki bazı ilçelerde Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin daha yüksek oy almasından ise kaygılanmadıklarını, her seçimin kendine has dinamiği olduğunu söylüyorlar.

Silivri'de MHP adayı

Cumhur İttifakı İstanbul’da yine ortak adayları için çalışacak. Parti kaynakları yine birkaç ilçenin MHP’ye bırakılmasının beklendiğini söylüyor. Kaynaklar, henüz ilçeler kesinleşmemiş olmakla birlikte MHP’nin elinde bulunan Silivri’de yine ittifakın parçası olarak MHP’nin aday çıkarmasının güçlü bir ihtimal olduğunu söylüyor.

YRP ile ittifak görüşmeleri netlik kazanmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önümüzdeki günlerde görüşmesi ve adaylık dağılımlarını ele alması bekleniyor. AKP’nin Yeniden Refah Partisi’yle (YRP) ittifak görüşmelerinin de devam ettiği ancak varılan somut bir mutabakat olmadığı aktarılıyor.

İstanbul'da temayül yoklamaları

AKP, İstanbul’daki aday belirleme sürecinde sadece bazı illerde de uyguladığı bir yol izliyor. Bu yöntemde temayül yoklamaları yapılıyor. Parti kaynakları; bir yandan Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Başkanlığı üzerinden anketlerin yapıldığını, bir yandan milletvekillerinin sahadan topladıkları izlenimleri partinin ilgili kurullarına ilettiğini, bir yandan Yerel Yönetimler Başkanlığı’nın yerel örgütlerden de bilgi alarak saha bilgisi topladığını, bir yandan da temayül yoklamaları yapıldığını, aday belirleme sürecinde bunların hepsinin değerlendirileceğini söylüyor. Kaynaklar, temayül yoklamalarının tek başına belirleyici olmadığının altını çiziyor.

İlk temayül yoklaması 26 Kasım'da yapıldı

Parti, İstanbul’da bugüne kadar iki kez temayül yoklaması yaptı. İlk temayül yoklaması 26 Kasım tarihinde gerçekleştirildi. Bunun için; partinin il yönetim kurulu üyeleri, kurucular, gençlik ve kadın kollarının da içinde yer aldığı ilçe yöneticileri, meclis üyeleri ve mahalle başkanlarından oy kullanmaları istendi. Parti kaynakları bunun yaklaşık 11 bin teşkilat mensbununa denk geldiğini, katılım oranınınsa yaklaşık yüzde 80 olduğunu, yaklaşık dokuz bin kişilik katılım olduğunu söylüyor.

Seçimler kabinler içindeki bilgisayar sistemi ile yapıldı

Partililer seçimlerini kabinler içindeki bilgisayar sistemini kullanarak yaptı. Burada partililere İBB Başkan adayı önerileri, görevdeki ilçe belediye başkanlarının devam edip etmemesi ve ilçe belediye başkan adayı önerileri soruldu. Partideki daha üst kademedeki isimler içinse Pazar günü temayül yoklaması yapıldı. Bu ikinci temayülde de aralarında ilçe belediye başkanları, kadın ve gençlik kolları yönetimlerinin de bulunduğu il ve ilçe yöneticileri, Merkez Yürütme Kurulu üyelerinden İstanbul’da çalışma yürütenler ve bazı İstanbul milletvekilleri katıldı. Bu teamüle de 300’ün üzerinde partili yetkili katıldı. Partililere verilen kapalı zarflarda İBB adayı olarak üç isim önerisi, görevdeki ilçe belediye başkanlarının göreve devam edip etmemesi gerektiği ve ilçe belediye başkan aday önerileri soruldu. Yoklama ardından bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda onlarca kişinin söz aldığı aktarılıyor.

Öne çıkan adaylar

Bugüne kadar adaylar arasında öne çıktığı iddia edilen isimler ise şöyle: Bir önceki dönem Çevre, Şehircilik Bakanı olan İstanbul Milletvekili Murat Kurum, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, geçmişte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yapıp şu anda Trabzon Milletvekili olan Adil Karaismailoğlu ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen.

Bu ayın sonuna kadar açıklanması hedefleniyor

Kaynaklar, temayül yoklamalarında partililerin Kabaktepe’nin adını da adaylar arasına yazmış olabileceğini ancak bunun parti il başkanının isminin yazılmasının yıllardır süren bir gelenek oluşuyla ilgili olduğunu belirtiyor. AKP yetkilileri hem İBB hem de ilçe belediye başkan adaylarının bu ayın sonuna kadar açıklanmasını hedeflediklerini aktarıyor. (Kısa Dalga)

Gündem