AKP kulislerinde Nebati yorumu: "Yeni politikayla uyumlu bakan tercihi yapıldı"

AKP kulislerinde Nebati yorumu: "Yeni politikayla uyumlu bakan tercihi yapıldı"
AKP kaynaklarına revizyonun nedeni Elvan'ın Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" diyerek karşı çıktığı "düşük faiz"i önceleyen ekonomi politikasına "uyum sağlayamaması." Kulislere göre Erdoğan'ın Nebati'yi tercihindeki en önemli etken"yeni politikayla uyumlu" çalışabilecek olması.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyonla mücadele için "düşük faiz, ihracata dayalı büyüme ve istihdam" odaklı olarak açıkladığı yeni ekonomi politikasını uygulama kararı, ekonomi yönetiminde de değişimi beraberinde getirdi.

Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa ederken, yerine yardımcısı Nureddin Nebati atandı. BBC Türkçe'den Ayşe Sayın, AKP kulislerinde neler konuşulduğunu yazdı.

Erdoğan'ın iki hafta önceki grup toplantısında yaptığı "faizi savunanla yol yürümem" sözlerini alkışlamaması ile gündem olan Lütfü Elvan'ın istifası AKP'de sürpriz olarak görülmüyor, hatta parti kulislerinde, "görev değişimi, piyasalar tarafından satın alındığı için dövizde de ciddi bir dalgalanma yaratmadı" yorumu yapılıyor

Nureddin Nebati'nin 25 Kasım'da, Twitter hesabından yeni ekonomi politikasına destek veren açıklamalarına da dikkat çekilerek, "Maliye Bakanlığı ile ilgili bakan yerine bakan yardımcısı açıklama yapıyorsa ve parti yöneticileri de bunu paylaşıyorsa, oradan değişim işareti verilmiştir" görüşü dile getiriliyor.

AKP kaynakları, Erdoğan'a, daha önce iki kez istifa isteğini ilettiği konuşulan Elvan'ın talebinin kabulü konusunda bütçe takviminin dikkate alındığını ifade ediyorlar. Bu çerçevede, Elvan'ın, benimsemediği bir ekonomi politikasına rağmen bakanlık bütçesini savunmasının zor olacağı, muhalefetin de bu durumu fırsata çevirme olasılığı dikkate alınarak, istifası kabul edildi.

AKP kaynakları, Erdoğan'ın Nebati'yi tercihindeki en önemli etken olarak "yeni politikayla uyumlu" çalışabilecek olmasını gösteriyor. Erdoğan'ın yeni ekonomi politikasına koşulsuz destek verdiği belirtilen Nebati'nin, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile de uyumlu çalışacağı beklentisi dile getiriliyor.

Erdoğan, 'Ekonomide Reform Eylem Planı'nı yaşama geçireceklerini belirterek, Elvan'ı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın başına getirmişti. Erdoğan'ın parlamentodan kabineye taşıdığı Elvan neden 13 ay sonra istifa noktasına geldi?

AKP kaynaklarına göre bunun en önemli nedeni de Elvan'ın Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" diyerek karşı çıktığı "düşük faiz"i önceleyen ekonomi politikasına "uyum sağlayamaması."

Elvan'ın Devlet Planlama Teşkilatı kökenli olduğu anımsatılarak, "Devlet planlama geleneği, finansal anlamda küresel lobilerin mantığını taşır. Cumhurbaşkanı, düşük faiz politikasını uygulayabileceğini ve başarılı da olacağını düşünüyordu ama Elvan'ın bakışı değişmedi. Onun için yeni politikayla uyumlu bakan tercihi yapıldı" görüşü dile getiriliyor.

AKP kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi yönetimindeki değişimin ardından başından beri savunduğu yeni ekonomi politikasını "risklerine rağmen" uygulamakta kararlı olduğuna dikkat çekiyorlar.

HABERİN TAMAMI

Gündem