AKP 'merkez sağ' hamlesine hazırlanıyor

AKP  'merkez sağ' hamlesine hazırlanıyor
Türkiye’yi 20 yıldır tek parti iktidarıyla yöneten AKP’nin, “Türkiye Yüzyılı” sloganıyla başlattığı 2023 seçimlerine yönelik kampanyasını “merkez sağ parti” söylemiyle sürdüreceği bildirildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Ekim’de Ankara’da “Türkiye Yüzyılı” sloganıyla başlattığı seçim kampanyasının merkez sağa yerleşmenin ilk işaretlerini verdiğini anlatan AKP’li kaynaklar, bundan sonra yürütülecek tüm etkinlerin “bir merkez sağ parti” damgası taşıyacağını söyledi. Bundan sonra muhalefetle kavga, kutuplaştırıcı tartışmaların olmayacağını 20 yılda yapılan reformların tek tek kamuoyuna anlatılacağını ifade eden kaynaklar, “makul alanlarda muhalefet partileri ile işbirliği ve diyalog yollarını arayacaklarını” kaydetti. Pozitif bir kampanya yürüteceklerini anlatan AKP’liler, “merkez sağı temsil eden AKP’den başka bir parti bulunmadığı” iddiasını da dile getirdi.
Buna göre, başörtüsü ve ailenin tanımıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifi TBMM Başkanlığına sunulduktan sonra CHP, İYİ Parti, MHP ve HDP Meclis gruplarına iletilerek görüşleri istenecek. Teklifi muhalefet partilerine AKP Grup Başkanvekilleri götürecek.

“ANAYASA METNİNİ HENÜZ AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ GÖRMEDİ”

Başörtüsü ve ailenin yapısının tanımlanmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin bugün AKP Grup Toplantısından sonra TBMM Başkanlığına sunulacağı öğrenildi. AKP milletvekillerinin henüz değişiklik teklifini görmediklerini ifade eden AKP’li kaynaklar, TBMM Anayasa Komisyonunda muhalefetle “makul bir metinde” anlaşabiliceklerini söyledi.

“MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ DEĞİŞMELİ”

AKP kurmayları, 2023 seçimlerinden önce TBMM İçtüzüğünün değiştirilmesi için muhalefet partileri ile görüşmeye hazırlandıklarını söyledi. Seçimlerden sonra yeni bir anayasanın Meclis gündemine geleceğini ifade eden AKP’liler, “hem 12 Eylül Anayasasını hem de 12 Eylül’den kalma İçtüzüğü değiştirelim. Yeni bir içtüzük, hem anayasa değişikliğinde hem de yasa yapma da Meclisi çok rahatlatacaktır” görüşünü ifade etti. Aynı kaynak, 2009 yılında AKP, CHP, MHP ve kapatılan BDP’nin uzlaşmasıyla hazırlanan ancak sonra Genel Kurula sunulmayan İçtüzük değişikliğinin yeniden ele alınabileceğini de söyledi.

“TRANSFERLER SÜRECEK”

AKP kurmayları seçimlerden önce sürpriz isimlerin partilerine katılacağını ifade etti. İddiaya göre, geçmişte merkez sağda görev yapmış önemli bir politikacı ile CHP’den “çok önemli” bir isim AKP’ye katılacak.

Özel Haber