AKP ve MHP oylarıyla reddedildi: HDP 'gizli tanıklığın hukuka verdiği zararların araştırılmasını' önerdi

AKP  ve MHP oylarıyla reddedildi: HDP 'gizli tanıklığın hukuka verdiği zararların araştırılmasını' önerdi
HDP’nin “gizli tanıklığın hukuka verdiği zararların araştırılması” önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP'li Kerestecioğlu, "soru sorulamayan tanık olur mu" diyerek tepki gösterirken CHP'li Bingöl, gizli tanıklığın bir FETÖ yöntemi olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün, HDP’nin “gizli tanıklığın hukuka verdiği zararların ortaya çıkarılması” amacıyla daha önce verdiği araştırması önergesinin diğer önergelerin önüne alınması önerisi görüldü.

HDP’nin “gizli tanıklığın hukuka verdiği zararların araştırılması” önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

“Soru sorulamayan tanık olur mu”

HDP Grubu adına, önergeyi açıklamak üzere Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu söz aldı. Kerestecioğlu, “Kobani kumpas davasında ve HDP kapatma davasında da çokça gizli tanık beyanı gördük. Örneğin Kobani kumpas davası; yani davanın da duruşma görmenin de karşılıklı atışmanın da bir adabı vardır ya. Ben gerçekten sıkıyönetim mahkemelerinden beri görmediğim uygulamalarla karşılaşıyorum bu davalarda. Kobani kumpas davasının temmuz ayındaki duruşmalarından birinde gördük ki tanıkları almışlar cumartesi, pazar günü dinlemişler. Sonra da duruşmada ‘Tanıkları dinledik biz’ diye arkadaşlarımızın karşısına çıktılar, ses kaydı dinletmeye çalıştılar. Gerçekten hukukçu olanlara soruyorum; soru sorulamayan tanık olur mu? Karşınızda olmayan tanık olur mu? ‘Tanıkları saklasak da mı dinlesek, saklamasak da mı dinlesek’ tutumu içindeler” dedi.

“Gizli tanıklık, bir FETÖ yöntemidir”

CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, “Bir zamanlar bir savcınız vardı; el üstünde tutulan, zırhlı araçlarla dolaştırılan, koruma ordusunun koruduğu çok önemli bir savcınız vardı. E malum, adı hemen hatıra geldi, Zekeriya Öz. Zekeriya Öz, takip ettiği davaların hepsine gizli tanık yerleştirdi. Hatta o kadar ileri gitti ki müştekiden bile gizli tanık üretti. Şimdi, sözüm ona FETÖ'yle mücadele ediliyor. FETÖ'yle mücadele, sadece FETÖ'cüleri tutuklamakla olmaz: FETÖ anlayışını, FETÖ yöntemini terk etmekle olur. İşte bu gizli tanıklık, bir FETÖ yöntemidir ve bu süreçte bütün siyasi davalarda bu FETÖ yöntemi uygulanarak o siyasi davaların birçoğuna gizli tanık yerleştirilmiştir” diye konuştu.

“HDP'nin grup önerisine olumlu oy verin”

Gizli tanığın yargı sürecinde hiçbir zaman kullanılmaması gereken bir uygulama olduğunu ifade eden Bingöl, “Avrupa'nın bazı ülkelerinde gizli tanıklık müessesesi var. Örneğin Almanya'da çok sınırlı kullanılıyor, o da nerede? Suç örgütleri söz konusu olduğunda, o örgütlerle ilgili kullanılıyor. Türkiye'de sadece ve sadece suçlu yaratmak, haksız yere insanları kesinlikle tutuklatmak, ceza vermek adına birileri tarafından oluşturuluyor ve gizli tanıklık müessesesi sadece siyasi amaçla kullanılıyor. Fakat bu, mutlaka tespit edilecektir. Sizin için bir fırsat; bu FETÖ yöntemini terk etmek istiyorsanız HDP'nin grup önerisine olumlu oy verin, en azından sadece FETÖ'cüleri tutuklamanın dışında bu anlayışı terk ettiğinizin de bir ispatı olsun. Siz de rahatlayın; bu anlamsız, bu çirkin uygulama da son bulsun” dedi.

“AYM’nin gizli tanık beyanının delil olarak kabul edilip edilmeyeceği hususundaki tespitleri vardır”

HDP’nin önergesi üzerine son sözü, AKP Grubu adına İstanbul Milletvekili Abdullar Güler kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin gizli tanık kararına atıf yapan Güler, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkememizin 28 Aralık 2021 tarihli ve 2020/14339 sayılı kararında sadece gizli tanık beyanının delil olarak kabul edilip edilmeyeceği hususundaki tespitleri vardır. Burada mevcut AİHM içtihatlarını da dikkate alarak gizli tanık beyanına karşı başvurucuya, sanığa yeterli itiraz hakkı tanınmadığını, dolayısıyla tanık menfaati ile sanığın adil yargılanma kapsamındaki haklarının dengelenmediğini belirtmiş ve Anayasa'nın 36'ncı maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki tanık sorgulama hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır.”

HDP'nin önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. (ANKA)

Politika