AKP ve MHP’nin işbirliği çerçevesi belli olmaya başladı: Ne eksik ne fazla!

AKP ve MHP’nin işbirliği çerçevesi belli olmaya başladı: Ne eksik ne fazla!
Cumhur İttifakı bileşenleri AKP ve MHP’nin, Mart 2024’te yapılması planlanan yerel seçimlerde yapacağı işbirliğinin çerçevesi belli olmaya başladı.

AKP’nin 7 Ekim’deki olağanüstü kongresi öncesinde Cumhur İttifakı, yerel seçimlerde yapılacak işbirliği için kolları sıvadı. AKP’nin, genel başkanvekili Efkan Ala başkanlığında heyet ile MHP’nin Genel Başkan Yardımcıları Sadir Durmaz ve Feti Yıldız’dan oluşturduğu heyet, çalışmalarına 7 Ekim’de başlayacak. Ancak her iki partinin heyetleri öncelikle kendi partilerinde bir çalışma yürütüyor.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, AKP, daha önce yürüttüğü çalışmalarda özellikle 14 ve 28 Mayıs’taki seçimlerde hangi illerde, hangi nedenlerle oy kaybının yaşandığını masaya yatırmıştı. Aynı süreç MHP’de de işledi.

Her iki partide de Mart 2024’teki seçimler için yapılacak işbirliğinin çok daha fazla önem taşıdığına vurgu yapılıyor.

İşbirliği konusunda ise “denge politikasının gözetilmesi gerektiğine” işaret ediliyor. MHP kanadı, işbirliğinde sağlanacak dengeyi “Ne eksik ne fazla. MHP’nin hakkı neyse o” sözleriyle açıklıyor.

AKP ve MHP’nin yürüteceği işbirliği ile ilgili örnekler veriliyor. MHP’nin Ankara’da Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı ilçe belediye başkanlıkları bulunuyor. 2024 yılındaki seçimlerde ise MHP, büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçe belediye başkanlıklarındaki sayıyı artırmayı hedefliyor. İşbirliği kapsamında AKP’nin, örneğin Ankara’da Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı dışındaki bazı ilçe belediye başkanlıklarında da “MHP’nin adayına destek vereceği” konuşuluyor. Ankara’daki benzer durumun, diğer büyükşehir belediye başkanlıkları ve ilçelerinde de yaşanacağı ileri sürülüyor.

İllerde ise “güç dengesine bakılacağı” konuşuluyor. AKP ve MHP, İç Anadolu Bölgesi’ndeki iller bazında Kırşehir’i örnek gösteriyor. 2019 yılında Kırşehir’de hem AKP’nin hem de MHP’nin ayrı adaylarla seçime girdikleri ve her iki parti arasından “CHP adayının seçimi göğüslediği” vurgulanırken, bu nedenle her iki partinin bu kez “tek bir adayla seçime gireceği” ifade ediliyor. Ancak Kırşehir gibi illerde bu kez “MHP’nin, AKP’den MHP’nin adayını desteklemesini isteyeceği” de konuşuluyor. (Kısa Dalga)

Politika