AKP’de 'merkez sağ' rahatsızlığı

AKP’de 'merkez sağ' rahatsızlığı
Teşkilat Başkanlığı'nın Koray Aydın’dan alınarak doğrudan Genel Başkan Meral Akşener’e bağlanmasından sonra yapılan “İYİ Parti bu hamle ile merkez sağa oturmayı hedefliyor” yorumları AKP'yi hayli rahatsız etti.

Mahmut Aydın - ANKARA

AKP yöneticileri ve destekçisi gazeteciler, İYİ Parti’deki Başkanlık Divanı değişikliğini 'fırsata çevirmek' için harekete geçti.

İYİ Parti’de Yavuz Ağıralioğlu’nun Divan dışı kalması, Koray Aydın’ın da Teşkilat Başkanlığı'ndan alınmasının iktidar kanadındaki yansımaları dikkat çekti. AKP yöneticileri ve iktidar medyasında bu değişiklikleri partideki “milliyetçi-muhafazakar kesime bir darbe” gibi sunma gayreti görülüyor.

Görünen o ki Teşkilat Başkanlığı'nın Koray Aydın’dan alınarak doğrudan Genel Başkan Meral Akşener’e bağlanmasından sonra yapılan “İYİ Parti bu hamle ile merkez sağa oturmayı hedefliyor” yorumları AKP'yi hayli rahatsız etti.

Yaklaşık 20 yıllık iktidarında merkez sağı tasfiye ederek yerine konumlanan AKP'nin hem merkez sağda (DYP) hem de MHP’de siyaset yapan Akşener’in bu hamlesini engellemenin yollarını aradığı anlaşılıyor.

'YUVAYA DÖNDÜRME' STRATEJİSİ

İYİ Parti’deki değişiklerden sonra Yavuz Ağıralioğlu’nu istifaya davet eden köşe yazısı ve TV yorumlarından sonuç alamayan AKP kurmayları “milliyetçilik ve ülkücülük üzerinden” yeni hamlesini başlattı bile. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, "İYİ Parti'de Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu meselesi devede kulak. Birçok milliyetçi saf dışı bırakıldı. Yusuf Halaçoğlu hoca istifa etti. Vedat Yenerer 'İYİ Parti'yi Türk milliyetçileri yönetemiyor' diyerek istifa etti” ifadeleriyle bunu açıkça belli etti.

İktidarın bu yönlü hamlesinde İYİ Parti’de “Soroscu’ların ve HDP ile ittifakı savunanların milliyetçileri tasfiye ettiği” argümanı kullanılıyor. Hürriyet'te Ahmet Hakan, “Bir türlü huzur bulamadı İYİ Parti’de Yavuz Ağıralioğlu. Sürekli örselendi, sürekli itildi, sürekli kakıldı, sürekli ötekileştirildi. Galiba İYİ Parti için... Çokça milli, çokça yerli, çokça HDP karşıtı, çokça bu topraklara özgü kaçıyordu” diye yazarak bu bu stratejiyi ortaya koyarken, aynı şekilde Abdülkadir Selvi de bu yönde yazı kaleme aldı.

Daha önce İYİ Parti’den ayrılan isimlerin açıklamalarıyla da bu argüman desteklendi.

Hatta bazı muhalif kalemler de bu değişikliğin Millet İttifakı'nı “zor duruma düşürebileceğini” yazdı.

Meral Akşener’in “merkez sağ” hamlesine hemen karşılık veren iktidarın, daha önce İYİ Partililere yapılan “yuvaya dönün” çağrıları da hatırlandığında, İYİ Parti içindeki milliyetçi-ülkücülerin MHP’ye dönmesini amaçladığı görülebiliyor.

İYİ PARTİ'YE 'MUHAFAZAKAR SEÇMENE YÖNEL' TELKİNİ

Bu arada “merkez medyadaki” bazı gazeteciler ile kamuoyu araştırma şirketi yöneticilerinin, “artık eskisi gibi hem mütedeyyin hem seküler yaşayan merkez sağ kalmadı. Bu insanlar AKP döneminde dönüşerek muhafazakar oldu” yorumları da dikkat çekti. Bazı yazarlar, İYİ Parti’nin muhafazakar seçmeni etkilemesi çağrısı yaparak, milliyetçi-seküler seçmenle tabanını genişletemeyeceği yorumları yaptı. (Kısa Dalga)

Gündem