AKP'den işçi alacaklarını gerileten İcra ve İflas Yasası düzenlemesi

AKP'den işçi alacaklarını gerileten İcra ve İflas Yasası düzenlemesi
AKP’nin İcra ve İflas Yasası değişiklik teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti. Buna göre, konkordato sürecinde finansörlerin alacakları, işçi alacaklarının önüne geçecek. Muhalefet, "İşçilerin alacakları ise geri sıralara kayıyor" diyerek yasa teklifine şerh koydu.

AKP’nin İcra ve İflas Yasası değişiklik teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti. Teklifin kritik maddelerinden birisini işçi alacakları ile ilgili düzenleme oluşturuyor. İddialara göre düzenleme ile konkordato sürecinde finans kuruluşlarının alacakları, işçi alacaklarının önüne geçiriliyor.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, birçok firma yurt dışından kredi kullandı. Ancak kredi alan firmalar konkordato ilan etmeye başladı. Bunun üzerine yurt dışından kredi verenler, “ya paramızı geri alamazsak” telaşına düştü, Dünya Bankası da devreye sokuldu.

MUHALEFET ŞERH KOYDU 

Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyeleri teklife karşı çıkarak şu nedenlerle muhalefet şerhi koydu:

“Teklifle konkordato sürecindeki iflas idare memurlarının niteliklerini artırma öncelikli amaç olarak ifade edilmesine karşın asıl amacın konkordato sürecinde borçlunun bazı mallarının satışına imkân verilmesi ve elde edilen gelirin rehinli alacaklı konumunda bulunan finans kuruluşlarına aktarılmasıdır. Konkordato süreciyle zaten mağdur durumuna düşen işçilerin alacakları ise geri sıralara kaymaktadır. Bu düzenlemeye karşı yaptığımız ısrarlı itirazlar sonuç vermemiştir.”

Şerhte, emek-sermaye dengesinin sermaye lehinde bozulduğuna işaret edilerek süreceği kesin olan ekonomik çöküşte işçinin daha da fazla mağdur olacakları kaydedildi. 

Ekonomi