AKP'den 'üçlü ittifak' açıklaması: Takip etmiyoruz

AKP'den 'üçlü ittifak' açıklaması: Takip etmiyoruz
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun 'üçlü ittifak' açıklamasına ilişkin olarak, "İttifakın içinde kimin olup olacağı bizim takip edeceğimiz mesele değil" dedi.

AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından gazetecilerin karşısına çıkan AKP Sözcüsü Ömer Çelik gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde başlattığı Pençe Kilit operasyonuna değinen Çelik, "Türkiye bu sabah meşru müdafaa hakkını kullanarak Pençe Kilit harekatını başlattı. Harekatla teröristlerin hazırlıkları yerinde imha ediliyor. BM'nin ilgili maddesine dayanarak yüksek bir meşruiyetle terörle mücadeleyi gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

Koronavirüs pandemisinde normalleşme sürecine girildiğini söyleyen Çelik şöyle konuştu: "Bugünlerde hep beraber normalleşmeyi hep beraber yaşıyoruz. Artık normalleşmenin daha çok göründüğü hissedildiği günlerdeyiz. Tabii ki eski halimize dönmedik ama o günlere doğru ilerliyoruz. 814 hastanenin yoğun bakımında Covid hastasının kalmaması çok büyük bir olay. Eğer bugün biraz normalleşmeyi tadabiliyorsak bunun arkasında sağlık çalışanlarımızın çabası olduğunu unutmuyoruz."

Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes çağrısını yineleyen Çelik şunları söyledi: "Ukrayna Krizi devam ediyor. Buça'dan gelen görüntülerden sonra müzakerelerin aksadığı barışın umudunun azaldığı gibi bir tablo ortaya çıktı. Atatürk'ün savaş zorunlu değilse bir cinayettir sözünün ne kadar doğru olduğu bir kere daha görülmüş oldu. İstanbul'daki müzakere sürecinin desteklenmesi çok önemlidir. Çok daha sıkıntılı daha can yakıcı günlerin gelebileceği görülüyor. Dolayısıyla iki konu söz konusu. Birt anesi bir an evvel ateşkesin sağlanması. Diğeri ise her halükârda soğuk savaşın yönetilmesi dönül daha akılcı daha pozitif sürecin yönetilmesi:"

Çelik, Türkiye-Amerikan ilişkilerine ilişkin de değerlendirme yaptı: "Daha yoğun ilişkilerin olduğu görülüyor. Ukrayna, Afganistan, Afrika, enerji güvenliği gibi pek çok konuda ortlık geliştirebileceğimiz alan var. PKK/PYD unsurlarına ABD tarafından verilen destek sorun teşkil etmektedir. Kim oraya silah verirse versin o terör örgütü imha edilmeye devam ediyor. Bunun arakasındaki siyaseti görüyoruz. Kimsenin bu siyasetin yanında durmaması gerekir. Müttefikler arasında kısıtlama değil dayanışma olmalı."

Çelik gazetecilerin sorularını da yanıtladı:

Sanatçıların iftar daveti: Kimlik siyaseti demokrasileri zedeleyen bir şey. Hiç görülmemesi gereken alan sanat olması gerekirken Türkiye'de aşırı doz var. Cumhurbaşkanımız toplumun çeşitli kesimleriyle bir araya geliyor. Sadece sanatçılarla ilgili değil başka alanlara dönük davetlerine de nefret söylemi gerçekleştiren bazı gruplar var. Kimlikçi tartışmalardan uzak durarak bu faaliyetlerin sürmesi gerekiyor.

Üçlü ittifak tartışması: Alfabenin harfleri ve rakamlarını tüketerek devam ediyor bu iş. AKP'nin takibinde değil. Daha önce AK Parti'de olanların bu masada yeri yok diyor. Ötekilerden ses yok. Giderek bir Türkiye'de siyaset tartışması olmaktan çıkıp daha çok altılı mekanizmanın iç sorunlarının ifadesi şeklinde bir yapıya dönüşüyor. İttifakın içinde kimin olup olacağı bizim takip edeceğimiz mesele değil.

Karamollaoğlu'nun Suriye açıklaması: Sözleri çok büyük haksızlık. Hatırlayın, Türkiye Suriye ile bu ilişkileri kurarken Arap Baharı zamanı bir takım demokratik adımları atması için uyarırken bizi haydut bir devlet olarak suçluyorlardı. (Kısa Dalga)

Politika