AKP’den yeni hamle: Siyasi partilere Hazine yardımında ‘terörle ilişki’ kriteri

AKP’den yeni hamle: Siyasi partilere Hazine yardımında ‘terörle ilişki’ kriteri
AKP’nin yaptığı hazırlığa göre, Hazine yardımı için halen yüzde 3 olan oy oranı şartı yüzde 7’ye çekiliyor. Ayrıca partilerin terörle ilişkilerine ilişkin iddialar mahkeme tarafından ispatlanırsa Hazine yardımı kesilebilecek. Seçim bölgelerinde de en fazla 7 vekil olmasına karar verildi.



AKP’nin bir süredir üzerinde çalıştığı, Siyasi Partiler ve Seçim Yasa Taslağı’nda sona gelindi. Hazırlığa göre, Hazine yardımı için halen yüzde 3 olan oy oranı şartı yüzde 7’ye çekiliyor. Ayrıca partilerin terörle ilişkilerine ilişkin iddialar mahkeme tarafından ispatlanırsa Hazine yardımı kesilebilecek. Seçim bölgelerinde de en fazla 7 vekil olmasına karar verildi.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, Cumhur ittifakı ortağı MHP ile değerlendirildikten sonra kamuoyuna açıklanması planlanan çalışmada, önemli düzenlemeler yapıldı. Bunlardan biri, partilere Hazine yardımı. Hazine yardımından yararlanmak için seçimde en az yüzde 7 oy alma şartı getirildi. Bu da küçük partilere Hazine yardımı verilmemesi anlamına gelecek.

Davayı kaybedenin yardımı kesilecek

Hazine yardımıyla ilgili bir diğer kriter ise ‘terörle ilişki’. Ancak anayasaya aykırı olma sorunu nedeniyle bu konuda ara formül geliştirildi. Siyasi Partiler Yasası’nda, “terörle bağı olan ve suça dahil olan parti tüzel kişiliklerinin Hazine yardımının kesilmesi için dava açılabilmesine” olanak yaratılacak. Böylece dava sonucuna bağlı olarak, Hazine yardımı kesilebilecek. Mevcut uygulamada Hazine yardımının kesilmesi, partinin kapatılma davasının sonucundaki seçeneklerden biri. Böylece sadece kapatma davası değil, Hazine yardımının kesilmesi davası açılmasına da olanak sağlanmış olacak.

Taslağın 7 rakamı üzerine kurulduğu görüldü. Ülke barajının yüzde 7 olmasına karar verilmişti. Hazine yardımı alacak partinin en az yüzde 7 oyu olması da eklendi. İttifak içinde baraj uygulamasına da karar verilen çalışmada, bu da yüzde 7 olarak planlanıyor. Seçim bölgelerinde de en fazla 7 vekil olmasına karar verildi.

Simülasyon yapıldı

Seçim bölgelerinde en fazla 7 milletvekili olması durumunda yapılan simülasyonda, partilerin milletvekili sayılarındaki değişimler de ana hatlarıyla hesaplandı. Formüle göre, bu sistem büyük partilerin lehine sonuç doğuracak. ‘Artık oylar’ nedeniyle, AK Parti’nin 12, CHP’nin 7 milletvekili kazanacağı, MHP, İYİ Parti, HDP’nin ise 3 veya 4 milletvekili kaybetmesi sonucunun doğabileceği belirtiliyor.

Gündem