AKP’li bakanların milletvekili adaylıklarına son dakika itirazı: Onlar 2017'den sonra artık kamu görevlisidir

AKP’li bakanların milletvekili adaylıklarına son dakika itirazı: Onlar 2017'den sonra artık kamu görevlisidir
Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı ve YARSAV’nın önceki başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile 16 bakanın milletvekili adaylığına ayrı ayrı itiraz etti. Eminağaoğlu, “Anayasa değişikliğinden sonra kamu görevlisi niteliğinde olan Oktay ve AKP’li bakanların görevlerinden istifa etmeden milletvekili adayı gösterilmiş olmalarının Anayasa’ya aykırı olduğunu” belirtti.

ERSAN ATAR

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) önceki başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile AKP’nin farklı illerde birinci sıradan aday gösterdiği 16 bakanın milletvekilliği adaylıklarına itiraz etti. Eminağaoğlu, AKP’li Bakanların aday gösterildikleri il seçim kurulu başkanlıklarına gönderdiği itiraz dilekçelerinde, 2017’deki Anayasa değişikliğiyle bakanların, artık “kamu görevlisi” olduklarını belirterek Milletvekili Seçimi Kanunu’na göre görevlerinden istifa etmeden milletvekili adayı olamayacaklarını kaydetti.

AKP, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde yer alan 15 bakanı -tamamı birinci sırada olmak üzere- farklı illerden milletvekili adayı gösterdi. YSK’nın da dün yayınladığı geçici aday listelerine göre Oktay ve AKP’li bakanlar şu illerde birinci sıra milletvekili adayı olarak ilan edildi:

Fuat Oktay: Ankara 3. Bölge, Süleyman Soylu: İstanbul 2. Bölge, Bekir Bozdağ: Şanlıurfa, Mustafa Varank: Bursa 2. Bölge, Derya Yanık: Osmaniye, Vedat Bilgin: Ankara 2. Bölge, Murat Kurum: İstanbul 1. Bölge, Mevlüt Çavuşoğlu: Antalya, Fatih Dönmez: Eskişehir, Mehmet Kasapoğlu: İzmir 1. Bölge, Nurettin Nebati: Mersin, Mahmut Özer: Ordu, Vahit Kirişçi: Kahramanmaraş, Mehmet Muş: Samsun, Adil Karaismailoğlu: Trabzon ve Hulusi Akar: Kayseri

Eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, bakanların aday gösterildiği il seçim kurullarına iletilmek üzere Ankara İl Seçim Kurulu’na verdiği itiraz dilekçelerinde, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun, “Adaylık için görevden çekilmesi gerekenleri” gösteren 18. Maddesine göre kamu görevlilerinin Meclis’in yenilenmesine karar verilmesi halinde, yenileme kararının (seçim kararı) ilanından başlayarak 7 gün içinde görevlerinden istifa etmeden milletvekili adayı gösterilemeyeceklerini kaydetti.

“Onlar artık bir kamu görevlisidir”

Eminağaoğlu, bakanların statüsünü de tartıştığı itiraz dilekçelerinde, Anayasa’nın 8. Maddesine göre, 2017 Anayasa değişikliğine kadar yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nda bulunduğunu, 2017 değişikliğinden sonra bu yetkinin sadece Cumhurbaşkanı tarafından kullanılabildiğini hatırlattı. Eminağaoğlu, bakanların 2017 Anayasa değişikliğinden sonra artık kamu görevlisi niteliğinde olduğunu şu cümlelerle aktardı:

“2017 değişikliği uyarınca bakanlar artık 2839 Sayılı Kanun’un (Milletvekili Seçimi Kanunu) 18. Maddesi kapsamında kalan ‘görevliler’ kapsamındadır. Bakan adının varlığı, 2017 öncesi ve sonrasındaki bakanların aynı hukuksal konumda oldukları anlamına gelmemektedir.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanların Anayasa’nın “yürütme” bölümünde yer almasının bu kişilerin kamu görevlisi olduğu gerçeğini değiştirmediğini, nitekim Anayasa’nın aynı bölümünde yer alan “Devlet Denetleme Kurulu ve Yüksek Öğretim Kurulu ve Diyanet İşleri Başkanlarının da milletvekili adayı olmaları için görevlerinden istifa etmeleri gereken kamu görevlileri arasında sayıldığını” hatırlatan Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve 15 bakanın milletvekili adaylıklarının iptal edilmesi gerektiğini şöyle aktardı:

“2017 Anayasa değişikliği öncesi bakanlar Anayasa’nın anılan bölümünde düzenlenmekte ve bakanlıklar yasa ile kurulmakta iken 2017 Anayasa değişikliği sonrası Anayasa’nın 8. maddesi kapsamına çıkarılmıştır. Bu değişiklik sonrasında Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlıklar, Anayasa’nın 106. Maddesi kapsamında, Cumhurbaşkanı’na bağlı kamu kurumları kamu görevlileri olarak 1 No’lu Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile düzenlenmişlerdir.”

Bu gece karar verilecek

Eminağaoğlu’nun başvurusunu, Bakanların aday gösterildiği illerin il seçim kurulları bu gece saat 23:59’a kadar karara bağlayacak.

İl seçim kurullarının bu gece yarısına kadar vereceği kararlara karşı yarın Yüksek Seçim Kurulu’na başvurulabilecek. YSK da il seçim kurullarının kararlarına yapılan itirazı Salı günü karara bağlamış olacak.

Özel Haber