AKP'li belediye deprem yardımlarını marketlere verdi: 'Seçim yatırımı olarak dağıtacaklardı' iddiası

AKP'li belediye deprem yardımlarını marketlere verdi: 'Seçim yatırımı olarak dağıtacaklardı' iddiası
6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma uğrattığı iller ve depremzedeler için toplanan yardımları AKP'li Boğazlıyan Belediyesi'nin marketlere verdiği ortaya çıktı.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 11 il büyük bir yıkıma uğradı. On binlerce insan hayatını kaybetti ve yaralandı. Bu süreçte ise depremzedelere memleketin dört bir yanından vatandaşlar yardım topladı.

Bu yardımı toplayanlardan birisi de Yozgat'ın AKP'li Boğazlıyan Belediyesi oldu. Ancak AKP'li belediyenin vatandaşlardan toplanan yardımları ilçedeki marketlere satması için dağıttığı ortaya çıktı. 10Haber'den Ersin Eroğlu'nun haberine göre konuya dair Boğazlıyan Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek ifade veren market işletmecisi Mustafa E. üç parti halinde belediyenin depolarına giderek bizzat malzeme aldığını belirtti ve şunları söyledi:

'Vatandaşlara yardım yapmamız gerektiğinde belirlediğimiz fiyat kadar mali senden alıp ihtiyaç sahiplerine dağıtmış olalım' teklifi

"Boğazlıyan Belediyesi'nde görev yapan bir şahıs kardeşimle işlettiğim markete geldi ve bize bir öneride bulundu. Deprem zamanında depremzedelere gönderilmek üzere çok fazla yardım topladıklarını, halen depolarında gıda malzemeleri bulunduğunu, bölgedeki kurumların kendilerine 'malzeme göndermeyin' dediğini, bu sebeple malzemenin ellerinde kaldığını ve son kullanma tarihlerinin yaklaştığını, ürünlerin tarihinin geçmemesi için çare düşündüklerini söyledi ve bana 'biz malzemelerimizi sana verelim. Vermiş olduğumuz malzemeler karşılığında bir fiyat belirleyelim. Sonra zamanı geldiğinde, Boğazlıyan'daki ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım yapmamız gerektiğinde belirlediğimiz fiyat kadar mali senden alıp ihtiyaç sahiplerine dağıtmış olalım' teklifinde bulundu. Biz de böylece sermayesiz mal alıp satma imkanı elde ettiğimiz için ve ayrıca malzeme de bozulup israf olmasın diye teklifi kabul ettik."

'En fazla satılanı bebek maması oldu'

Bunun üzerine belediyeye ait depoya giderek yardım malzemesini arabaya yüklediğini belirten market İşletmecisi Mustafa E., Belediye Başkanı Gökhan Coşar'ı arayarak köşede birikmiş sıvı yağları da alıp alamayacağını sordu. Mustafa E., "Deprem için toplandığı anlaşılan birçok malzeme gördüm. Battaniye bebek bezi gibi birçok malzeme vardı. Bir köşede de yığılmış sıvı yağ gördüm. Belediye Başkanı Gökhan Coşar'ı telefon ile arayıp 'Başkanım ben buradaki yağları da alsam olur mu' dedim. O da alabileceğimi söyledi. Sonra kardeşimin aracına malzemeyi yükleyerek dükkana gittim. Bu olay hatırladığım kadarıyla Ağustos ayının 7'si ile 11'i arasında bir tarihte yaşandı. Bu kapsamda hatırladığım kadarıyla bebek maması, yağ, makarna ve salça gibi çeşitli malzemeyi dükkana yığıp sattım. Bu malzemeden en fazla satılanı bebek maması oldu. Çünkü bebek mamasını piyasa fiyatının çok daha altına satmıştık" dedi.

Mesajlaşmalar soruşturma dosyasına girdi

Depremzedeler için toplanan yardımları piyasa fiyatının çok altında sattığı için erken bittiğini ve belediye görevlisini arayarak bebek maması kalıp kalmadığını sorduğunda markete belediyenin arabasıyla yeni bebek maması getirildiğini belirten Mustafa E. ifadesini şöyle sürdürdü:

"Piyasada 169 TL olan bebek mamalarının sağlam paketlilerini 129 TL'ye, paketi hasar almış olanları ise yaklaşık 90-100 TL'ye sattık. Buna rağmen zararına satış yapmadık. Zira yukanda izah ettiğim üzere Belediye Temsilcisi ile toplam 40 bin TL fiyat skalasında bebek mamalarını 70 TL'den hesap etmiştik. Bu sebeple bebek mamaları çabuk bittiği için ilk partiden yaklaşık 10 gün sonra ilk irtibat kurduğum şahsı arayarak bebek maması kalıp kalmadığını sordum. O da bana kaldığını söyledi ve bunun üzerine belediyenin aracı ile bana bir parti daha bebek maması gönderdiler. Bu şekilde gönderilen ikinci partiden yaklaşık 10 gün sonra da yine bebek maması geldi. Bu üç olaydan sonra da bir irtibatımız olmadı. İkinci ve üçüncü seferlerde dükkanıma gelen bebek mamalarını doblo tarzı, sağlı sollu belediye amblemi bulunan beyaz renkli bir ticari araçla getirdiler."

'Almazsanız bozulacak' iddiası

Belediye görevlisinin almazsanız bozulacak dediği için teklifi kabul ettiğini söyleyen işletme sahibi "Kendi adıma vicdanım rahat. Zira hem gerçekten de aldığım ürünlerin son tüketim tarihi yaklaşmaktaydı. Hem de deprem bölgesinden artık göndermeyin denmesi sebebiyle bu malların israf olmaması için bunu yaptım" dedi.

'Seçim zamanı yardım fişi vereceklerdi'

Market işletmecisi Mustafa E. belediye görevlisinin seçim zamanı geldiğinde yardım fişi karşılığı vatandaşlara bu ürünler karşılığı satış yapacağını söylediğini belirterek "Zamanı gelince dükkanımdan dağıtılmak üzere mal ayarlamamdan kasit net değildi. Şöyle ki ya ihtiyacı olanlar çıkınca bana haber vereceklerdi ve ben belirtilen tutar kadarıyla ona mal verecektim. Ya da seçim zamanı geldiğinde vatandaşa yardım fişi vereceklerdi, ben de bu fiş karşılığında satış yapacak veya poşetleme yaparak yardım kolisi hazırlayacaktım. Belediye de benden topluca alacaktı. Bunlardan biri olacak diye anlaşmıştık ancak hangisinin olacağı net değildi" diye devam etti.

Belediye Başkanı Coşar'dan 'Komplo kurmuş olabilirler' iddiası

Suç duyurusuyla ilgili 10Haber'in ulaştığı Boğazlıyan Belediye Başkanı Gökhan Coşar iddiaları yalanlayarak "Öyle bir şey yok. Komplo kurmuş olabilirler" dedi.

CHP'li Meclisi Üyesi: Seçim yatırımı olarak dağıtacaklardı

10Haber'in ulaştığı CHP Boğazlıyan Belediye Meclis Üyesi Sinan Budak ise olayın kendi araştırmaları sonucu ortaya çıktığını söyledi:

"Biz çevreden ilk önce depremzede için toplanan malzemenin depolandığı duyumunu aldık. Market sahibi bir arkadaş geldi, bizi bilgilendirdi. 'Depremzedeler için toplanan malzemeyi almamı teklif ettiler. Ben de gittim, belediyenin deposundan belediye çalışanı Sinan L.' ile birlikte malzemeleri aldım. Belediye Başkanını da aramış market işletmecisi ve o da 'Yağları da alabilirsin' demiş. 50 bin civarı tutmuş aldıkları ürün. Belediye çalışanı Sinan İ. market sahiplerine 'Seçim zamanı seçim yatırımı olarak dağıtacağız size verdiklerimizi' diyor. Depremzedelere toplanan malzemeleri seçim yatırımı olarak kullanacaklarmış. Market sahibi Mustafa Fisin höyle olduğunu anlavinca ifade verdi. Benim ve market isletmecisinin ifadesi alınarak soruşturma başlatıldı. Büyük marketlere verilen yardımlar da var. Ancak onlar gidip ifade vermiyor." (Kısa Dalga)

Gündem