AKP'li belediyenin ihaleleri Sayıştay raporuna takıldı

AKP'li belediyenin ihaleleri Sayıştay raporuna takıldı
Sayıştay raporuna göre Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yıl yaptığı 19 ihale usulüne uygun yapılmadı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılına ait Sayıştay denetim raporunda, belediyenin yıl içerisinde mal ve hizmet alımı ile yapım işlerinde sıklıkla pazarlık usulü ihale yöntemine başvurduğunu ortaya çıkardı.

Sözcü'den İsmail Duman'ın haberine göre Sayıştay, belediyenin Kamu İhale Kanunu'nda belirtilen temel ilkelere aykırı olarak pazarlık usulü ihalenin 21/b maddesini yaygın şekilde kullanıldığını belirtti.

21/b maddesinin doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumlarda yapılacağını açıklayan Sayıştay, belediyenin mal alımları ve yapım işlerinde söz konusu özel haller bulunmadığını kaydetti.

92,5 MİLYON DEĞERİNDE

Sayıştay denetçileri 2021 yılı içerisinde belediyenin toplam 92 milyon 545 bin 978 lira olan 19 ihaleyi pazarlık usulü ile verdiğini tespit etti. Raporda belediyenin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun temel ilkelerinden olan saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak adına özel durumlar oluşmadıkça temel ihale usulleri olan açık ihale usulü ile belli istekliler arasında ihale usulünün kullanılması uygun olacağı vurgusu yapıldı.

AKP’li belediye ise bundan sonraki süreçlerde gerçekleştirilecek ihalelerde Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen hükümlere uygun olarak titizlikle hareket edileceğini ve pazarlık usulü ihale uygulamasında tüm koşulların sağlanıp sağlanmadığının kontrol edilerek ihale sürecinin yürütüleceğini dile getirdi.

SÖZLEŞMELİ PERSONELLER ŞUBE MÜDÜRÜ YAPILMIŞ

Raporda, belediyede 76 adet şube müdürlüğü kadrosundan 16'sında şube müdürü olarak sözleşmeli personelin görevlendirildiği açıklanırken, Belediye Kanunu’nda sözleşmeli personele idari görev verilmesine dair bir düzenlemenin olmadığı vurgulandı.

Belediye ise sözleşmeli personellerin ihtiyaç doğrultusunda tedviren şube müdürü olarak görevlendirildiklerini ifade etti. Ancak Sayıştay, tedbiren görevlendirmenin de asilde aranan şartlara en yakın nitelikleri taşıyan memurlar arasından yapılması gerektiği belirtti. (Kısa Dalga)

Gündem