AKP’li Işık'a dava açılması için dokunulmazlığın kaldırılmasına gerek yok

AKP’li Işık'a dava açılması için dokunulmazlığın kaldırılmasına gerek yok
Meclis’teki ölümle burun buruna getiren yumruklu saldırı, 21 yıl önce DYP Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu’nun ölüm sürecini hatırlattı. Şimdi AKP’li Zafer Işık hakkında dokunulmazlığı kaldırılmadan doğrudan dava açılıp açılmayacağı sorusu gündeme geldi. Savcılık, “Yaralama, Örs’ün yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden oldu” derse AKP’li Işık hakkında da doğrudan dava açılabilecek. Bu durumda Işık 9 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

ERSAN ATAR

AKP Bursa Milletvekili Zafer Işık’ın, İYİ Partili Hüseyin Örs’e yönelik yumruklu saldırısı, 21 yıl önce dönemin DYP Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu’nun aynı şekilde gerçekleşen saldırı sonucunda ölümünü hatırlattı. O dönemde saldırıyı gerçekleştiren MHP’li Cahit Tekelioğlu’na dokunulmazlığı kaldırılmadan dava açılmıştı. Benzer yargılama sürecinin AKP’li Zafer Işık için de yürüyüp yürümeyeceği merak konusu oldu. Savcılık, “Yaralama, Örs’ün yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden oldu” derse AKP’li Işık hakkında da 9 yıla kadar hapis istemiyle dokunulmazlığının kaldırılmasına gerek olmadan doğrudan dava açılabilecek.

30 Ocak 2001’de Meclis’te İç Tüzük değişikliği görüşmeleri sırasında MHP ve Doğru Yol Partili milletvekilleri arasında kavga çıkmıştı. Kavga sırasında MHP İçel Milletvekili Cahit Telelioğlu’nun attığı yumruk, DYP’li Şıhanlıoğlu’nun ölümüne neden olmuştu. Şıhanlıoğlu, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmiş ancak kalp krizini Tekelioğlu’nun yumruğunun tetiklediği otopsi raporlarına yansımıştı.

O dönemde Tekelioğlu hakkındaki soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bekir Selçuk, bu yöndeki Adli Tıp Raporu’na dayanarak olayda “suçüstü hükümleri”nin uygulanması gerektiğini değerlendirerek Tekelioğlu hakkında dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlamaksızın doğrudan dava açmıştı.

Davaya bakan Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Cahit Tekelioğlu’nu önceden Şıhanlıoğlu’nda var olduğunu bilmediği kalp rahatsızlığını tetikleyerek öldürdüğü gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, Tekelioğlu’nun suçu ağır tahrik altında işlediğine kanaat getirerek cezasında önce 3’te 2 oranında “tahrik indirimi” yapmış ve 3 yıl 4 aya düşürmüştü. “İyi hal indirimi”nden de faydalandırılan Tekelioğlu’nun cezası sonuç olarak 2 yıl 9 ay 10 güne kadar düşmüştü.

9 yıl hapis istemli dava açılabilecek

Milletvekillerinin dokunulmazlığı, Anayasa’ya göre ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde koruma sağlamıyor. Nitekim Şıhanlıoğlu örneğinde de yumruklu saldırı, kalp hastalığı sonucu ölüme neden olduğu ve “öldürme” suçu ağır cezayı gerektiren bir suç olduğu için Tekelioğlu’nun yargılaması, dokunulmazlığının kaldırılmasına gerek olmadan yapılmadan yapılmıştı.

Meclis’te şimdi yaşanan saldırı sonrasında da İYİ Partili Hüseyin Örs’ün kalbinin durma noktasına gelmesi ve yoğun bakıma alınarak kalp pilinin değiştirilmek zorunda kalınması Ankara Başsavcılığı’nın yürüteceği soruşturmada belirleyici olacak.

Savcılık, “Neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama” başlığını taşıyan 87. Maddesindeki “Kasten yaralama suçunun yaşamı tehlikeye sokan hali”ne göre bir değerlendirme yaparsa AKP’li Zafer Işık hakkında da fezleke hazırlayıp dokunulmazlığının kaldırılmasını beklemeden dava açabilecek.

Bu durumda Işık, “kasten yaralama suçunu kamu görevi yürüten kişiye karşı, yaşamı tehlikeye sokacak şekilde işlediği” iddiasıyla 9 yıla kadar hapis cezası ile doğrudan yargılanabilecek.

Bu arada İyi Parti'nin Işık hakkında "öldürmeye teşebbüs suçundan" suç duyurusunda bulunması da Işık hakkında dokunulmazlığın kaldırılmasına gerek kalmadan bir soruşturma yürütülmesi olasılığını artırdı.

Özel Haber