AKP’li Numan Kurtulmuş: Eskiden maalesef TL çok değerliydi, çok şükür bundan uzaklaştık

AKP’li Numan Kurtulmuş: Eskiden maalesef TL çok değerliydi, çok şükür bundan uzaklaştık
AKP’li Numan Kurtulmuş, TL'deki değer kaybını yorumladı: "Eski dönemde maalesef Türk parası çok değerliydi. Bu ortaya olağanüstü yüksek miktarda ithalat çıkarıyordu. Çok şükür son yıllarda yavaş yavaş Türkiye bundan uzaklaştı.

Türkiye'nin yüksek kur-düşük faiz politikası nedeniyle enflasyon kaynaklı derin bir kriz yaşadığı bir dönemde, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'tan 'farklı' bir yorum geldi. Kurtulmuş, TL'nin çok değerli olduğu dönemde ithalatın arttığını ve üretimin azaldığını söyleyerek, "Eski dönemde maalesef Türk parası çok değerliydi" dedi.

TGRT Haber’de Ercan Gürses’in sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim kendi para birimimize itibar etmemiz lazım. Bunun üzerinden alışverişlerimizi yapmamız, bunun üzerinden uluslararası ticarette Türk lirasının değerini bir şekilde değerli para haline getirmemizin doğru olduğu kanaatindeyim. Tabii bu anlamda paramızın belli bir seviyede olmasının şöyle bir artısı da var; ihracatı artırmış oluyoruz. Ama buradaki dengeyi korumak lazım. Eski dönemde maalesef Türk parası çok değerliydi. 1 dolar neredeyse 1.20 seviyelerindeydi.

Bu ortaya ne çıkarıyordu? Olağanüstü yüksek miktarda ithalat. Yani ne varsa kalem dahil her şeyi daha ucuza dışardan ithal eder bir noktaya gelmişti. Çok şükür son yıllarda, 2013’ten sonraki dönemlerde yavaş yavaş Türkiye bundan uzaklaştı. İmalata, üretime, ihracata, yatırıma, istihdama dayalı bir ekonomi yönelişine Türkiye kendisini sevk etmiş oldu. Bunun önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Burada da o dengeyi Türk ekonomisi sağlayacaktır. Yani dövizin çok değerli olması, Türk parasının çok değerli ya da değerinin çok düşük olması arasında bir denge oluşacaktır inşallah.”

Ekonomi