AKP'li Nurettin Canikli, Kılıçdaroğlu'nun '300 milyar dolar' sözünü inandırıcı bulmadı

AKP'li Nurettin Canikli, Kılıçdaroğlu'nun '300 milyar dolar' sözünü inandırıcı bulmadı
AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, 'İngiltere finans piyasasının 300 milyar dolarlık kaynağı borç olarak Türkiye'ye aktarma kapasitesinin bulunmadığını' belirtti.

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs'ta seçilmesi halinde '300 milyar dolar temiz para getireceğini' söylemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise "300 milyar doları İngiltere'den getirecekmiş. Demek ki tefecilerle görüştü, anlaştı. Onlar havada karada ona sözler verdiler" demişti.

İnandırıcı bulmadı

AKP'li Canikli'nin yazılı açıklamasında Kılıçdaroğlu'nun açıklaması "Tarihin gördüğü en büyük desteksiz atışlardan biri" olarak tanımlandı.

Canikli, iç piyasadan sağlanan finansman nedeniyle bütçeye gelen yükün mali disiplini bozmayacak seviyede olduğunu ifade etti.

Açıklamada şöyle dendi: "Hiç kuşkusuz 7'li masa, pozitif reel faiz yani çok yüksek faiz politikası uygulayacaklarını açıkladıkları için iç piyasadan bu kadar büyük kaynağı sağlama imkanına sahip değildir. Bunu bildikleri için Kemal Kılıçdaroğlu sürekli İngiltere'den 300 milyar dolar kaynak getireceğini yani 300 milyar dolar borç alacağını beyan etmektedir. Hemen belirtelim ki, İngiltere Finans Piyasası'nın 300 milyar dolarlık kaynağı borç olarak Türkiye'ye aktarma kapasitesi bulunmamaktadır. Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu açıklaması, tarihin gördüğü en büyük desteksiz atışlardan birini oluşturmaktadır.

'Faizi ve kur farkı sistemi çökertir'

Sülün Osman'ın Taksim Meydanı'nı veya Galata Kulesi'ni satması, Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu iddiasından daha gerçekçidir. Velev ki 300 milyar dolar tutarında bir borcun uluslararası piyasadan sağlandığı bir an kabul edilse dahi bu borcun faizi ve kur farkı gideri, Türkiye'nin mali sistemini çökertecek boyutta olacaktır.

Ekonomi