AKP'li Orhan Miroğlu: HDP’nin oyları çantada keklik değil

AKP'li Orhan Miroğlu: HDP’nin oyları çantada keklik değil
AKP'li Orhan Miroğlu, "HDP’nin oyları çantada keklik değil. Orada ciddi bir bölünme olacak" dedi.

AKP MKYK Üyesi ve eski Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Cumhur İttifakı’na katılan HÜDA PAR ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Milliyet’ten Aslıhan Altay Karataş'a konuşan Miroğlu, HÜDA PAR desteğinin güneydoğudaki Cumhur İttifakı oylarına nasıl yansıyacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

“Çok yüksek bir şey yok, ama şöyle düşünmek lazım. D’Hondt sistemi nedeniyle Güneydoğuda, aslında bütün Türkiye’de her ittifak küçük küçük arayışları bile değerlendirmek zorunda. Yüzde 50 artı 1 sistemi nedeniyle bu böyle. Bölgede tek başına milletvekili çıkarabilecek durumda bir parti değil. Batman onun siyasi olarak beslendiği bir şehrimiz oldu geçmişten beri, ama son seçimlerde Batman’da 13-14 bin oy aldı. Batman’da 400 bin oy falan kullanılacak bu seçimde, yani 45 bin oya filan tekabül edecek neredeyse bir milletvekili. Dolayısıyla tek başına böyle bir şeyi yapamaz. Yani onbinlerle ifade edilebilecek bir oy potansiyeli yok.”

Miroğlu, HDP’nin Millet İttifakı’na nasıl katkısı olacağına ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: “Baraj sorunu yok HDP’nin, ama oylarında doğu, Güneydoğu bilhassa, DEVA, Gelecek gibi yeni partilerden sonra az da olsa bir düşüş var. Erdoğan, HDP’den yüzde 10 oy alıyor araştırmalara göre. İstanbul 2. bölgede, ‘Biz bu seçimde HDP’ye vereceğiz, ama Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vermek istiyoruz’ diyenler var. Dolayısıyla HDP’nin oyları çantada keklik değil. Orada ciddi bir bölünme olacak.”

Politika