AKP'li Demir'den kentsel dönüşüm açıklaması: Bir sokağın ya da mahallenin olduğu alan rezerv alan ilan edilemez

AKP'li Demir'den kentsel dönüşüm açıklaması: Bir sokağın ya da mahallenin olduğu alan rezerv alan ilan edilemez
Mahallelerin dahi rezerv yapı alanı ilan edilebilmesine imkan tanıyan yasaya dair konuşan AKP'li Demir, "Bir sokağın ya da mahallenin olduğu alan rezerv alan ilan edilemez" yorumunu yaptı.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun (6306) ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasallaştı.

Özel mülkiyetler, parklar ve askeri alanlar

Yasaya göre; her yer rezerv yapı alanı ilan edilebilecek. Bir yerin rezerv alanı olabilmesi için ‘üzerinde yapı olmaması ve meskun mahal dışında yer alması’ şartı kalktı. Yeni yasa ile rezerv yapı alanı ilan edilen yerler dönüşüm için boşaltılıp yerine depreme dayanıklı binalar yapılacak. Şehir merkezlerinde üzerinde yapı bulunan alanlar, özel mülkiyetler, parklar ve askeri alanlar da ‘rezerv alan’ ilan edilebilecek.

Her yerin rezerv yapı alanı ilan edilebilmesine imkan tanıyan yasa Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla vatandaşlar oturdukları mahallelerin rezerv alan olarak belirleneceği konusunda endişelenmeye başladı.

'Yapıların olmadığı alanlardan bahsediyoruz'

Habertürk'ten Esra Toptaş; konuyu AKP İstanbul Milletvekili, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve eski Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e sordu. Demir, ‘üzerinde yapı olmaması ve meskun mahal dışında yer alması’ şartını kaldırıldığı yasanın aksine “Meskun mahal alan içindeki rezerv alan demek boş alan demek. Yani yapıların olmadığı alanlardan bahsediyoruz. Bir sokağın ya da mahallenin olduğu alan rezerv alan ilan edilemez” diye konuştu.

Toptaş'ın yönelttiği sorular ve cevaplar şöyle:

Daha önce rezerv alan, şehir dışındaki alanlar için kullanılan tanımdı. Ancak yeni yasaya göre şehir içindeki alanlar da rezerv alan olabilir. Bu ne demek, yani şehrin göbeğinde Kadıköy’de, Üsküdar’da, Bakırköy’de, Fatih’te rezerv alan ilan edilecek sokaklar, mahalleler olabilir mi?

“Meskun mahal alan içindeki rezerv alan demek boş alan demek. Yani yapıların olmadığı alanlardan bahsediyoruz. Bir sokağın ya da mahallenin olduğu alan rezerv alan ilan edilemez.”

Peki, diyelim ki boş bir alan var şehir içinde ancak o alanın içinde de az da olsa bina var ne olacak o binalara?’

“Rezerv alan ilan edildiğinde içinde binalar varsa ve riskli yapı da değillerse kimse onlara dokunamaz. Rezerv alan ilan ettiğinizde hepsiyle birlikte tasarrufta bulunamazsınız. Kimsenin gayrimenkulüne dokunulamaz. O yapılar depreme dayanıklıysa kimse dokunamaz.”

İstanbul’da merkez ilçelerde, rezerv alan ilan dilebilecek yerler var mı? Tespitler yapıldı mı? Örneğin hangi ilçelerde?

“Şehrin göbeğinde, merkez ilçelerde rezerv olabilecek yer yok. Kadıköy’ün merkezinde Fatih’te Üsküdar’da rezerv alan bulamazsınız.” (Kısa Dalga)

Gündem