AKP, "mini yargı paketi"ni Meclis'e sundu

AKP,  "mini yargı paketi"ni Meclis'e sundu
AKP 11 maddeden oluşan mini yargı paketini TBMM'ye sundu. Buna göre, 15 yaşından küçük çocuğu olan, cezası 10 yıldan az anneler cezaevine girmeyecek ve halen cezaevinde çocuklarıyla kalan kadınların infazları ertelenecek. Teklifle terör suçlarından cezaevinde olanların görüşmeleri kurum yönetimi tarafından dinlenebilecek ve elektronik cihazlar yoluyla kaydedilebilecek.
AKP milletvekilleri, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni, TBMM Başkanlığına sundu.

TIKLAYIN/
AKP'nin yargı paketi: 15 yaşından küçük çocuğu olan anne cezavine girmeyecek

AK Parti, 'mini infaz' paketini teklifiyle, yabancı hükümlüler hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak, cezalarının infazına karar verildikten sonra sınır dışı edilme işlemleriyle ilgili olarak bu hükümlülerin durumları İçişleri Bakanlığı tarafından incelenecek. Nakil talebinde bulunan ve maddi durumu yetersiz olan hükümlülerden nakil giderleri alınmayacak. Hükümlü ve tutuklulara hasta ziyareti amacıyla verilen ve izinler arasında beklenmesi gereken asgari bir aylık süre şartı kaldırılacak.

Teklifle, 15 yaşından küçük çocuğu olan ve cezası 10 yıldan az kadın hükümlüler cezaevine girmeyecek ve hâlen cezaevinde çocukları ile kalan kadınların yasa çıktıktan sonra infazları ertelenecek. 

E MEKTUP DÖNEMİ 

Teklifle, cezaevlerinde e-mektup dönemi de başlayacak. Buna göre, hükümlülerin, gerekli teknik altyapının bulunduğu kurumlarda, Adalet Bakanlığı’nca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde elektronik yöntemlerle de mektup alıp gönderilebilecek.

Ancak terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya üye olmak suçları ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan mahkum olan veya tehlikeli halde bulunan ya da dışarı ile iletişiminin kurum güvenliği açısından tehlikeli olabileceği değerlendirilen hükümlülere gelen veya bu kişiler tarafından gönderilen mektup, faks ve telgrafların dijital olarak kaydedilmesine ve fiziki olarak sağlanabileceği hüküm altına alındı. Bu iletilere ilişkin kayıt veya belgeler, amacı dışında kullanılamayacak. Kanunda açıkça belirtilen haller dışında hiçbir kişi veya kurumla paylaşılmayacak ve herhangi bir soruşturma veya kovuşturmaya konu edilmemişse, en geç bir yılsonunda silinecek.

Ancak, hükümlünün resmi makamlara veya savunması için avukatına gönderdiği mektup, faks, telgraf ve elektronik iletiler, dijital olarak kaydedilmeyecek, fiziki olarak saklanmayacak.

Tutukluklu ve hükümlüler için hasta ziyareti amacıyla verilen mazeret izinleri arasında beklemesi gereken asgari bir aylık süre şartı da kaldırılıyor.

"GÖRÜŞMELER DİNLENECEK, KAYITLAR BİR YIL BEKLETİLECEK"

Hükümlü ziyaretleri, bir saatten bir buçuk saate yükseltiliyor. Ancak teklifle, terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya üye olmak suçları ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan mahkum olan veya tehlikeli halde bulunan ya da dışarı ile iletişiminin kurum güvenliği açısından tehlikeli olabileceği değerlendirilen hükümlülerin, ziyaretçileriyle yapacağı görüşmeler, kurum yönetimi tarafından dinlenebilecek ve elektronik cihazlar yoluyla kaydedilebilecek. Bu kayıtlar, herhangi bir soruşturma veya kovuşturmaya dahil edilmemişse en geç bir yıl sonunda silinecek.

Gündem