AKP’nin gece saat 2.22’de verdiği önerge kabul edildi: Nebati'ye 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi

AKP’nin gece saat 2.22’de verdiği önerge kabul edildi: Nebati'ye 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi
AKP’nin gece saat 2.22’de verdiği ve iktidar oylarıyla TBMM Sanayi Komisyonu’nda kabul edilen önerge ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi verildi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü.

14 maddelik teklifte yer alan zeytinlik alanları madencilik faaliyetine açan birinci madde geri çekilirken, limanların 49 yıla kadar özelleştirilmesinin önünü açan ve Anayasa Mahkemesi’nin de daha önce benzer düzenlemeleri Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiği ikinci madde AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.

Teklifin üçüncü maddesiyle BOTAŞ'ın ödenmemiş her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazine’den görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek silinecek.

Gece 2.22’de önerge verildi

Komisyon görüşmelerini gece yarısı sürdürürken AKP Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu’nun imzası ile torba teklife bir madde daha eklenerek, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye ilave olarak 200 milyar lira daha borçlanma yetkisi verildi.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimin in Düzenlenmesi Hakkında Kanuna geçici madde eklendi. Geçici 35’inci madde ile Bakan Nebati tarafından artırılan net borç kullanım tutarına 200 milyar lira eklendi.

Ağbaba: Vallahi olacak iş değil

CHP’li Ağbaba daha bütçe görüşmelerinin Genel Kurul’da devam ettiğini hatırlatarak, “Allah aşkına daha bütçe bitmemiş ya, vallahi olacak iş değil” diyerek, önergenin gece saat 2.22’de verildiğine dikkat çekti.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ise önergeyi şöyle eleştirdi:

“2022 Bütçe kanunuyla borçlanma limiti 278 milyar liraydı.. Bakanın yüzde 5 artırma yetkisi var. Yani borçlanma limiti 292 milyara artırıldı. Şimdi bu da yetmedi, 200 milyar lira daha istiyoruz diyorsunuz. Seçimden önce yapılacak süper harcamalar için kaynak mı yaratıyorsunuz? Peki bu kaynağın yükü kimin sırtına kalacak?”

kk.jpeg

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da “Şu anda da 200 milyar liralık ek bir borçlanma limiti isteniyor yani 493 milyar liraya çıkarılması isteniyor ancak bugün açıklanan bütçeye göre ocak - kasım dönemi için 20 milyar sadece açık var yani bunun artmasına da gerek yok” dedi.

Teklif AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile gece saat 4.18’de kabul edildi. Saat 14.00'da başlayan komisyon, 14 saat 18 dakikalık görüşmenin ardından 200 milyar lira borçlanma yetkisini de onaylayarak bitmiş oldu. (ANKA)

Ekonomi