AKP’nin seçim yasası taslağında İYİ Parti düzenlemesi

AKP’nin seçim yasası taslağında İYİ Parti düzenlemesi
AKP’nin çalışmalarını sürdürdüğü Siyasi Partiler ve seçim yasası çalışmalarında geçen seçimlerdeki İYİ Parti örneğinin yaşanmaması için seçime katılmak için TBMM grubu kurma düzenlemesinde değişikliğe gidildi.

AKP’de seçim yasasıyla ilgili değişiklikler son halini almaya başladı. Taslakta, Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesindeki seçime katılma şartında da değişikliği gidildi. Taslak çalışmada 36’ncı maddede yer alan “(…) veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır” ifadesi çıkarıldı. Böylece, geçen seçimlerdeki İYİ Parti örneğinin yaşanmaması için seçime katılmak için TBMM grubu kurma düzenlemesinde önlem alınmış oldu.

Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi’nin yazısına göre, taslağın son şekli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulup onayı alındıktan sonra MHP’ye götürülecek. Ardından da diğer siyasi partilere sunulacak. MHP ile yapılacak çalışmadan sonra ise Meclis’in gündemine gelecek. Taslakta, Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesindeki seçime katılma şartında da değişikliği gidildi. Taslak çalışmada 36’ncı maddede yer alan “(…) veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır” ifadesi çıkarıldı. Bu da seçimlere girmek için grup kurma seçeneği kaldırılması anlamına geliyor. Bunun geçen seçimdeki İYİ Parti örneğinin tekrarlanmaması için olduğu düşünülüyor.

AKP’nin o dönem beş milletvekili bulunan İYİ Parti’nin Haziran 2018’deki seçime katılımını tartışmaya açması üzerine, CHP’li 15 milletvekili ‘millet ittifakı’ı ortağı İYİ Parti’ye geçmişti. Bu transferlerle İYİ Parti 20 milletvekiline ulaşarak Meclis’te grup kurmuş, hemen ardından YSK,  İYİ Parti’nin seçime katılabileceğini resmen ilan etmişti. CHP’li vekiller de partilerine dönmüştü. Haziran 2018 seçiminde İYİ Parti yüzde 10 almış, 43 milletvekili çıkarmıştı.

Barajda son eğilim: Yüzde 7

Yüzde 10 olan ve yüzde 7 ya da 5’e indirileceği konuşulan seçim barajında, Erdoğan’a yapılan sunumdan sonra oranın yüzde 7 olması ağırlık kazandı. Yüzde 7 seçim barajının ittifaklar için de geçerli olması planlanıyor. Ancak MHP ittifak için barajın yüzde 10 ve üzerinde olmasını istiyor.

Türkiye Milletvekilliği yok

AKP’nin çalışmasında Türkiye milletvekilliği önerisi yer alıyordu. Buna göre 100 ya da 150 milletvekilliğinin, partilerin seçimlerde aldığı toplam oya göre paylaştırılması planlanıyordu. Ancak Erdoğan’ın lüzum görmemesi üzerine bu öneri taslaktan çıkarıldığı belirtildi.

Hazine yardımı

Seçimlerde barajı aşan partilere aldıkları oy oranına göre Hazine yardımı yapılıyor. Yeni düzenlemede Hazine yardımıyla ilgili şartlar çeşitlendiriliyor.

Siyasi partilerle ilgili kapatma davalarında Anayasa Mahkemesi, Hazine yardımının belli bir oranda kesilmesine karar verebiliyor. HDP’yle ilgili kapatma davasının açılmasının gündemde olduğu bir sırada partilerin Hazine yardımından yararlanması konusu yeniden düzenleniyor.

Gündem