AKP’nin son dakika hamlesi: ‘Çok büyük bir yolsuzluk ve karapara soruşturması bile olsa inceleme yapılamayacak’

AKP’nin son dakika hamlesi: ‘Çok büyük bir yolsuzluk ve karapara soruşturması bile olsa inceleme yapılamayacak’
9 Mart’ta Meclis’te kabul edilerek yasalaşan kanun teklifine son dakika eklenen madde ile beyannamesini henüz vermeyen şirketlere matrah artırımı olanağı sağlandı.

T24 yazarı Çiğdem Toker, TBMM Genel Kurulu'nun 9 Mart günü kabul edilerek yasalaşan "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne eklenen son dakika maddesi ile beyannamesini henüz vermeyen şirketlere matrah artırımı olanağı sağlandığını belirtti.

Meclis’te oturama ara verildikten sonra AKP'li milletvekilleri tarafından sunulan önerge ile kanun teklifine "geçici madde" eklendiğini aktaran Toker, şöyle yazdı:

“Zaman zaman iktidarların yasa çıkararak başvurduğu bir yol olan matrah arttırımı ile vergi yükümlülerine "kolaylık" sağlanır. Bir vergi yükümlüsü, diyelim şirket sahibi belirli koşulları sağlayarak vergi matrahını arttırırsa, vergi incelemesinden ve tarhiyatından kurtulur. Dürüst yükümlüleri cezalandırdığı eleştirilerine de yol açan bu uygulama, bugüne kadar beyannamesi verilmiş olan dönemleri kapsadı.

Buraya kadar sürpriz sayılacak bir konu yok. Alışılmışın dışında olan ne derseniz, şu:

Yazının girişinde bahsettiğim sonradan eklenen madde ile bu imkan, beyannamesi henüz verilmemiş olan dönem için tanındı. 2022 yılına ilişkin beyanname verme süresi henüz bitmedi. Vergi uzmanı olan kaynağımın iddiası önemliydi. Ona göre kurallara uygun işlem ve ödeme yapmamış yükümlüler için vergi incelemesi yolu şimdiden, bugünden kapanıyordu. “

Toker, vergi müfettişi kökenli Gelirler Genel Müdürlüğü, defterdarlık yapmış olan CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin konuyla ilgili sosyal medya paylaşımını da aktardı. Hamzaçebi, şöyle diyor:

"2022 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamesi 2023 Mart, kurumlar vergisi beyannamesi Nisan ayı içinde verilir. Bugün kabul edilen önerge ile ise henüz beyannamesi verilmemiş olan 2022 için de matrah artırımında bulunulabilecektir. İktidar böylece vergi sistemini yok etmiştir.

Bunun bir anlamı daha var. Erdoğan seçimi kaybedeceğini görmüştür.

Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığında yandaş şirketlerin geriye doğru vergi denetimi yapılabilecek bir yılını bile bırakmamıştır. Ancak şunu hatırlatayım. Kara para soruşturmalarından hiçkimse kurtulamayacaktır."

Çiğdem Toker, şöyle devam etti: “Gerçekten de bir yükümlüye, beyannamesini henüz vermediği 2022 yılı için matrah arttırımı olanağı sağlanması, vergi incelemesinden kurtulması anlamına gelecek. Vergi uzmanı kaynağım bu durumu şöyle açıkladı: ‘Diyelim ki bir büyük ihalede ödemelerle ilgili sorun saptandı. Vergi denetçileri bu konuda, o şirket sahibinin hesaplarının incelemesini yaparak yol alır. Ama şimdi bu maddeyle, çok büyük bir yolsuzluk ve karapara soruşturması bile olsa inceleme yapılamayacak.

Konu gerçekten önemli. Dahası, Hamzaçebi'nin 'Erdoğan seçimi kaybedeceğini görmüştür' tespitini de dikkate almakta yarar var. Satır aralarından çıkan anlam, iktidarın yanında duran meşhur ya da meşhur olmayan şirketlerin bu maddeyle koruma güvence altına alınmak istendiği.” (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Ekonomi