Akşener'in başbakanlığı için formül: Almanya modeli

Akşener'in başbakanlığı için formül: Almanya modeli
İYİ Partili vekiller Meral Akşener'in başbakanlık formülünü Kısa Dalga'ya açıkladı: "İstediğimiz Almanya modeli yani sembolik cumhurbaşkanı.Cumhurbaşkanı adayı ile bir protokol yapılacak. Cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin yetkilerini bir yardımcısına devredecek."

MAHMUT AYDIN

ANKARA / CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi liderleri 24 Nisan Pazar günü Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğinde bir araya gelecek.
Uysal’ın attığı bir twittede seçilecek cumhurbaşkanının niteliklerini sıralarken kullandığı "20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak" ifadesinin yarattığı gerilim sonrası yapılacak 6’lı masa toplantısı başkentin en önemli gündem maddelerinden birisi. Aldığımız bilgiye göre, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu konuyu bizzat masaya getirecek.

İŞBİRLİĞİ Mİ İTTİFAK MI?

Liderlerin 6’lı masa toplantısında gündemin en önemli madddelerinden birisi de “güçlendirilmiş parlamenter sisteme” geçiş için oluşturulan birlikteliğin adı olacak. Toplantıda 6 partinin yürüttüğü çalışmanın “işbirliği” ya da “ittifak” olarak açıklanması bekleniyor. 6 parti yöneticilerinin “farklı farklı” tanımlar kullanmaması için bu öneriyi Saadet Partisi’nin gündeme taşıdığı bildirildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önce gündeme geleceğini açıkladığı “cumhurbaşkanı adayının nitelikleri” toplantıda bir başka gündem maddesi olacak.

GÖÇMENLERİN DURUMU MASADA OLACAK

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın açıklamasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun peş peşe yaptığı açıklamalarla gündemin ilk sırasına yerleşen “göçmen sorunu” da masada görüşülecek. Görüşme sonrası açıklama da bu başlığın yer alacağı bildirildi.

SEÇİME GİRME YÖNTEMİ MASADA DEĞİL

Seçim kanununda yapılan değişiklikten sonra 6 partinin seçimlere nasıl katılacağı ve hangi yöntemi kullanacakları tartışılmış, CHP’nin 8 seçenekli formülü gündeme gelmişti. Seçime girme yönteminin ele alınmasını “erken” bulan parti kurmayları konunun masaya getirilmemesinde anlaştı.
Kulislerde DEVA Partisinin “seçimlere katılmama” seçeneğini tartıştığı konuşuluyor.
Kulislerde, 6’lı masayı oluşturan küçük partilere kaç milletvekilliği ayrılacağına ilişkin yoğun bir pazarlık yaşandığı dile getiriliyor.

AKŞENER’İN BAŞBAKANLIĞI

Meclis kulislerinde tartışılan bir başka konu da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in nasıl Başbakan olacağı. İYİ Parti milletvekillerine, “mevcut sistemle seçime girilecek ve başkanlık makamı kaldırıldı. Nasıl olacak?” sorusunu yönelttik. Aldığımız yanıt şöyle: “Nasıl bir cumhurbaşkanı istediğimizi genel başkanlar açıkladı zaten. İstediğimiz Almanya modeli yani sembolik cumhurbaşkanı. Belirleyeceğimiz cumhurbaşkanı adayı ile bir protokol yapılacak. Eğer seçilirse Cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin yetkilerini bir yardımcısına devredecek. Oy oranlarına bakılırsa bu Genel Başkanımız Akşener olacak. Bu yöntemin önünde yasal veya anayasal bir engel yok.”

Özel Haber