Aksoy Araştırma: "Erdoğan'ın görev onayı yangınlardan sonra yüzde 26.9'a düştü"

Aksoy Araştırma: "Erdoğan'ın görev onayı yangınlardan sonra  yüzde 26.9'a düştü"
Aksoy Araştırma'nın Türkiye Monitörü araştırmasına katılanlara ‘Orman yangınlarına müdahalede sizce hükümet ne derece başarılıdır?’ sorusunu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 62,8’i başarısız seçeneğini işaretlerken sadece yüzde 27,6’sı başarılı yanıtını verdi. Son seçimlerde AKP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 37,1’i hükümetin orman yangınlarında başarısız olduğunu düşünürken bu oran MHP seçmeninde yüzde 50.
Aksoy Araştırma, ‘Türkiye Monitörü’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Mobil panel üzerinden gerçekleştirilen araştırmada yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payıyla yapılan 1067 görüşmede, Türkiye temsili cinsiyet, NUTS1 bölge dağılımı, yaş, sosyoekonomik statü ve 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimi kotası gözetildi. 

Türkiye Monitörü araştırmasında, katılımcılara ‘Genel olarak düşündüğünüzde, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?’ sorusuna yanıtlar alındı. Araştırmaya katılanların yüzde 51,8’ü Erdoğan’ın görev yapış tarzını onaylamadığını belirtirken, yüzde 26,9’u onayladığı yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 21,3’ü ise kararsızım cevabını verdi. Yaklaşık 1 yıldır görev onayı %32’lerde seyreden Erdoğan’ın görev onayı orman yangınları sonrası ilk kez %26,9’a düştü.

AK Parti seçmeninin %58,1’i görev yapış tarzını onayladığını ifade ederken bu oran Cumhur İttifakı’nın diğer bileşeni olan MHP seçmeninde ise yüzde 36,3 olarak görülüyor.



Araştırmada ‘Hükümete yönelik eleştirilerde bulunurken kendinizi ne derece özgür hissediyorsunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 56,7’si özgür hissetmediğini belirtti. Yüzde 23,8 ise eleştiride özgür olduklarını düşünüyor. Araştırmada kendini en özgür hissedenler AKP ile MHP'liler oldu.

Katılımcılara orman yangınlarının nedeni soruldu. Ankete katılanların 45,2’si ‘PKK terör örgütünün sabotajıdır’ derken yüzde 31,2’si yangınları imara açmak için çıkar gruplarının çıkarttığını düşündüğünü ifade etti. AKP seçmeninin yüzde 65,5’i, MHP seçmeninin ise yüzde 61.8'i orman yangınlarının sebebi olarak PKK'yı gösterdi. Önceki seçimlerde CHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 50,5’i yangınların imara açılması için çıkar gruplarının çıkarttığı cevabını işaretlerken yüzde 26,9’u PKK yanıtını verdi. 




AKP seçmeninin yüzde 37,1’i hükümetin orman yangınlarında başarısız olduğunu düşünürken MHP seçmeninin ise yüzde 50’si orman yangınlarına müdahalede hükümetin başarısız olduğunu belirtti.

Araştırmada katılımcılara ‘Sizce orman yangınlarını söndürmekten birinci derece sorumlu kimdir?’ sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 83,5’i Tarım ve Orman Bakanlığı cevabını verirken sadece yüzde 16,5’i belediyeler cevabını verdi.

Araştırmada katılımcıların yüzde 87,5’i orman yangınları sırasında Türkiye’nin uluslararası toplumdan daha erken yardım istemeliydi yanıtını verirken yüzde 12,5’i uluslararası toplumdan yardım istenmemeliydi cevabını verdi.



Gündem