Aktaş: Enflasyon düşmeye, fiyatlar artmaya devam edecek

Aktaş: Enflasyon düşmeye, fiyatlar artmaya devam edecek
Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, enflasyon oranını değerlendirdi: “Yıllık enflasyon oranı kasım sonundan ocak sonuna, iki ayda tam 29 puan düşecek. Ve bu düşüş mayısa kadar devam edecek.Fiyatlar artmaya devam edecek."

TÜİK’in enflasyonu yüzde 84 olarak açıklamıştı. Ekim ayına göre 1 puanlık düşüşü de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Düşüş trendine girmiş bulunuyoruz” diye duyurmuştu. Ancak ekonomistlere göre, kasım ayı enflasyon rakamlarındaki düşüş "baz etkisiyle önümüzdeki aylarda da devam edecek bir eğim" ve fiyatlara yansımayacağı gibi alım gücüne de artı etkisi olmayacak. Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş “Fiyatlar artmaya devam edecek. Ama yıllık enflasyon oranındaki düşüş, sanki fiyatlar geriliyormuş gibi servis edilecek" dedi. Aktaş yazısında özetle şu değenlendirmeyi yaptı:


"Yıllık enflasyon oranı kasım sonundan ocak sonuna, iki ayda tam 29 puan düşecek. Ve bu düşüş mayısa kadar devam edecek.

Ya fiyatlar?
Ancak yıllık artış oranı fiyatlar düştüğü için gerilemeyecek.

Baz etkisi sağolsun, matematik sağolsun!

Fiyatlar artmaya devam edecek. Hem zaten fiyatların düşeceğini söyleyen de yok ki. Ama yıllık enflasyon oranındaki düşüş, sanki fiyatlar geriliyormuş gibi servis edilecek. Hem alıcı olduktan sonra niye edilmesin!

2023 yılının resmi enflasyon hedefi yüzde 25. Bu oranda kalınması neredeyse olanaksız da, hadi kalındı diyelim. Bu yıl aralıkta 100 liraya satın alınabilen bir mal ve hizmet, önümüzdeki yıl aralıkta en az 125 lira olacak.

Ama yıllık artış oranındaki gerileme siyaseten döndüre döndüre kullanılacak. Bu gelişmenin temel nedeni olarak da hiç kuşku yok faiz indirimi gösterilecek."

Ekonomi