Alaattin Aktaş anlattı: Tasarruf sahipleri neden yeniden KKM'ye yöneldi?

Alaattin Aktaş anlattı: Tasarruf sahipleri neden yeniden KKM'ye yöneldi?
Alaattin Aktaş: "Elindeki birikimini enflasyondan korumak isteyen ve adeta ne yapacağını bilemez hale gelen tasarruf sahibi hem dövizde yaşanabilecek artıştan korunmak, hem de döviz artmadığı takdirde görece yüksek faiz alabilmek için KKM’ye hücum etti. Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde bu artış sürecek."

Kur Korumalı Mevduat Fonu 6 Ocak-10 Şubat arasında 114 milyar lira artış gösterdi. Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, köşe yazısında "Kur korumalı mevduatta DTH’den dönüşümlü hesaplarda faiz tavanının kaldırılması işe yaradı. Tasarruf sahibi yeniden KKM’ye dönmeye başladı" dedi. Aktaş şu bilgileri verdi:

"Bu arada bankaların yeni geliştirdikleri bir takım uygulamalar da bu geri dönüşü daha cazip hale getirdi.

Döviz kuru aylardır artmayınca ve politika faizi yüzde 9’a indirildikten sonra tavan faiz de yüzde 12’ye düşünce vatandaş hızlı bir şekilde kur korumalı mevduattan çıkmaya başlamıştı. Özellikle aralık ayının son haftası ile ocak ayının ilk haftasında sırasıyla 48 ve 45 milyar liralık düşüşler olmuştu.

Bu gerileme ekonomi yönetimini harekete geçirdi ve döviz tevdiat hesabı dönüşümlü kur korumalı mevduat hesapları için faiz tavanı Merkez Bankası’nın bankalara 25 Ocak’ta gönderdiği yazı ile kaldırıldı.

Bu tavanın kaldırılmasıyla bir yandan faiz konusunda tasarruf sahibine daha cazip oranlar sunma olanağı elde eden bankalar, bir yandan da adeta yeni yeni enstrümanlar oluşturdu.

Kur korumalı mevduat hesabında aralık ayının son haftasıyla ocak ayının ilk haftasında yaşanan 93 milyar liralık hızlı düşüşten sonra DTH dönüşümlülerde faiz sınırlamasının kaldırılması özellikle son iki haftada hızlı bir artış başlattı.

KKM bakiyesi 6 Ocak’tan bu yana artıyor. Son beş haftadaki artış 114 milyar lirayı buldu.

KKM, 10 Şubat’ta 1 trilyon 484 milyar liraya ulaştı. Bu, KKM’nin şimdiye kadar çıktığı en yüksek düzey.

Elindeki birikimini enflasyondan korumak isteyen ve adeta ne yapacağını bilemez hale gelen tasarruf sahibi hem dövizde yaşanabilecek artıştan korunmak, hem de döviz artmadığı takdirde görece yüksek faiz alabilmek için KKM’ye hücum etti. Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde bu artış sürecek." (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Ekonomi