Aladağ'da 12 kişinin öldüğü yurt yangınında karar çıktı

Aladağ'da 12 kişinin öldüğü yurt yangınında karar çıktı
Adana’nın Aladağ İlçesi’nde Süleymancılar cemaatine ait kız yurdunda 29 Kasım 2016’da çıkan ve 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili davada karar açıklandı.

Aladağ'daki 12 kişinin öldüğü yurt yangınıyla ilgili 18 kişinin yargılandığı Adana Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki duruşmada Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanıklar hakkında daha önce verdiği hüküm ortadan kaldırıldı.

Sanık İsmail Uğur'un bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma suçundan neticeten 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanık Cuma Ali Genç'in bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan neticeten 13 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanıklar Mahmut Deniz, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede'nin bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan neticeten 11 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve sanık Zeki Yılmaz'ın taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan neticeten 4 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Duruşmayı, yangında yaşamını yitiren çocukların ailelerinin yanı sıra CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ile Türkiye Barolar Birliği, Adana Barosu, CHP Adana İl Başkanlığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve çok sayıda sivil toplum kuruluşundan temsilci de izledi.

Duruşmadan önce, çocukların aileleri adına açıklama yapan avukat Evren İşler, ölümlerin, Aladağ’ın dağ köylerinde yaşayan çocukların cemaatlere teslim edilmesinin sonuçlarından biri olduğunu söyledi.

Sadece Aladağ yangınında kaybedilen 11 kız çocuğu için değil, eğitime ulaşmaya çalışan tüm çocuklar için bu mücadeleyi yürüttüklerini belirten İşler, şöyle devam etti:

"Bilimsel, laik, kamusal eğitim haktır. Bu hakkın elde edilmesi için verilen bir mücadeledir bu. Biz, bugün bir kere daha, hangi cemaatten olursa olsun çocuklarımızın hiçbir cemaate teslim edilmemesi için bu mücadeleye devam edeceğimizi söylüyoruz. Herhangi bir sosyal cinayette kaybettiğimiz insanlarımız için gerekirse adalet mücadelesini vermeye de devam edeceğiz. Bugün, istinaf yargılamasının karar celsesi... Başından beri söyledik; burada olası kasıtla işlenmiş bir cinayetten bahsediyoruz. Çocuklar buradaki sıkıntıları söylemişler. ‘Bize bulaşık yıkattılar’ diye şikayet ederken ‘Elimizi elektrik çarpıyor sulardan’ demişler. Burada yaşanan her şey, ilk günden son güne kadar çok belli. Bu yurt hiç denetlenmemiş ve çocuklar doğrudan cemaatlere teslim edilmiş. Buna rağmen burada bir sorumluluktan kaçma, kurtulma çabasıyla karşı karşıyayız."

NE OLMUŞTU?

Kozan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi 2019'da aldığı kararla yurt müdürü sanık Cuma Ali Genç'e 11 yıl 1 ay 10 gün, dernek başkanı sanık İsmail Uğur'a 12 yıl 2 ay 20 gün, yurt müdür yardımcısı sanık Mahmut Deniz'e 10 yıl, dernek yöneticisi sanıklara 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası vermişti. Kamu görevlisi sanıklar hakkında ölüme sebebiyet olma suçundan beraat kararı verilirken, görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmalarına karar verilmişti. 18 sanıktan 8'ine 8 yıl 10 ay 20 gün ile 12 yıl 2 ay 20 gün arasında değişen hapis cezaları verilmişti. Karara itiraz edilmişti.

Gündem