Şahkulu Dergahı'nda ‘açılım’, Meclis önünde müdahale!

Şahkulu Dergahı'nda ‘açılım’, Meclis önünde müdahale!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kadıköy Şahkulu Sultan Derneği’nde açıkladığı “Alevi açılımı”, Meclis önüne yansımadı. Meclis’te cemevleri ile ilgili düzenlemenin görüşüleceği gün basın açıklaması yapmak isteyen Alevilere biber gazı ile müdahale edildi. Otobüsleri Ankara içindeki farklı noktalarda durduruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kadıköy’deki Şahkulu Sultan Derneği’nde 7 Ekim’de duyurduğu “Alevi açılımı”, Ankara’daki Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yansımadı. Meclis’te cemevleri ve Alevilik ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı “Torba Kanun”un görüşüleceği gün basın açıklaması yapmak isteyen Alevi yurttaşlara biber gazı ile müdahale edildi. İstanbul’dan Ankara’ya gelmek isteyen yurttaşların otobüsleri de Meclis’e kilometrelerce uzaklıktaki noktalarda durduruldu.

Alevi dernekleri, içerisinde cemevleri ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı “Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşüleceği bugün için, Meclis önünde basın açıklaması duyurusunda bulunmuştu.

OTOBÜSLER DURDURULDU

Çağrı üzerine Ankara’daki Alevi yurttaşlar, yürüyerek Meclis önünde toplandı. İstanbul başta olmak üzere farklı illerden de açıklamaya katılmak isteyen Aleviler otobüslerle Ankara’ya yola çıktı ancak otobüsleri “otobüsle girişin yasak olduğu” gerekçesiyle Meclis’e kilometrelerce uzaklıktaki noktalarda durduruldu. Otobüsleri, Öveçler Kavşağı gibi daha yakın noktalarda durdurulan yurttaşlar yürüyerek Meclis önünde toplanan grupla birleşti.

Kalabalığın toplanmasının ardından polis, grubun etrafını sardı. Alevi derneklerinin açıklama yapma talepleri üzerine başlayan müzakereler sonuç vermeyince polis, Meclis Çankaya kapısında toplanan kalabalığa biber gazıyla müdahale etti.

“DEVLETİN ALEVİSİ OLMAYACAĞIZ”

Grup bu sırada, Yurttaşlar, “Devletin Alevisi olmayacağız” ve “Alevilik torbaya sığmaz” sloganları attı.

Eyleme destek veren CHP'li milletvekilleri, müdahaleye tepki gösterdi. CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, yapılan polis müdahalesinin görüntüsünü paylaşırken şu ifadeleri kullandı:

"Eşit yurttaşlık isteyen Alevi yurttaşlarımıza polis müdahalesi yapılıyor. Meclis önüne gitmek isteyenlere barikat kuruldu, gaz sıkıldı. Uyuşturucu kaçakçılarına, çetelere kurulmayan engeller, vatandaşa çekiliyor. Yasa göstermelik, asıl niyetiniz ortada."

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da görüntülere şöyle tepki gösterdi:

"İşte AKP'nin ikiyüzlülüğü... Alevi açılımı yapıyorum diye göz boyayan, Alevilerin eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü taleplerini görmezden gelen AKP, Alevi derneklerinin Anayasal hakkı olan TBMM önünde yapacağı basın açıklamasına izin vermiyor." (Kısa Dalga)

Gündem