Ali Babacan bakanlık yaptığı dönemi anlattı: Gayrimenkul rantına karşı yasa tasarısı hazırladık, Erdoğan engelledi

Ali Babacan bakanlık yaptığı dönemi anlattı: Gayrimenkul rantına karşı yasa tasarısı hazırladık, Erdoğan engelledi
DEVA lideri Ali Babacan'a katıldığı canlı yayında bakanlık yaptığı dönemde 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaşamadığı konular' soruldu. Babacan, gayrimenkul rantına karşı yasa tasarısı hazırladıklarını ancak Erdoğan'ın tasarıyı engellediğini söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Karar TV canlı yayınında Taha Akyol ve Elif Çakır'ın sorularını yanıtladı.

Babacan, Erdoğan ile anlaşamadığı konuları anlatırken ranta karşı yasa tasarısının Erdoğan tarafından engellendiğini ifade etti.

Babacan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"2011-2012'de ülkeyi krizden hızlıca çıkarınca çok hızlı bir büyüme yaşandı, Türkiye'ye oluk oluk para akmaya başladı dünyanın her yerinden. O zaman da merkez bankaları çok büyük paralar bastı. Sermaye de akmaya başlayınca, baktık ki o para ve kaynaklar emsal değişikliği ile yapılan ve bir anda rant oluşturan gayrimenkul projelerine akıyor.

Biz dedik ki, bakın bu yanlış. 30 yıllık sanayici bize gelip diyor ki, 30 yıllık sanayiciyim ama 3 yıldır gayrimenkul projesinde kazandığım parayı ben sanayide kazanamadım diyor. Çünkü orada büyük bir adaletsizlik ve haksızlık var. Arsayı alıyor Emsal-1, gidiyor Emsal-3 yaptırıyor. Arsa parası ödenmeden iki kat daha fazla inşaat yapıyorsunuz, 1'se 3 yapıyorsunuz. 10 katsa 30 kat yapıyorsunuz.

O aradaki arsa değerinin karşılığını da herkes paylaşıyor, kayıt dışı olarak. Bir sürü yolsuzluklar, şunlar bunlar...

Şimdi biz bununla da çok mücadele ettik hepsi kayıtlarda, basın arşivlerinde hepsi. Ben defalarca söyledim, bu iş yanlış dedim. İmar rantları ile sanayi - inşaat dengesinin tekrar kurulması ile ilgili yasa tasarısı hazırladık. Ancak bunların hepsini bizzat Sayın Erdoğan kendisi engelledi.

Ne dedi biliyor musunuz? Yolsuzluk mu var ki bunlarla uğraşıyorsunuz, biz bunları yaparsak partime il başkanı ilçe başkanı bulamam arkadaş dedi."

Politika