Ali Öztunç: Yeni konutları sel bölgesine yapıyorlar

Ali Öztunç: Yeni konutları sel bölgesine yapıyorlar
Kahramanmaraş'ta yeni konutlar için belirlenen yerlere tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, "Cumhurbaşkanı söz vermiş... Cumhurbaşkanı söz verdi diye bir daha bu insanları canlı canlı tabuta sokmaya değer mi? Seçim yatırımı, lanet olsun seçimine, yatırımına… Canımız yandı, akrabalarımızı kaybettik" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, deprem bölgesinde düzenlediği basın toplantısında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi Karaelbistan mahallesi için yaptığı ihaleyi eleştirdi.

Kahramanmaraş'ta resmi rakamlara göre 13 bin can kaybı olduğunu belirten Öztunç, "Ancak kaybolanlar var. Köylerde hemen defnedilenler var, sisteme girilmemişler var. Savcılığa herhangi müracaat etmeden cenaze defnedilmiş, onların kayıtları daha girmedi. Sayı artacak, öyle görünüyor" dedi.

Kentte, Ankara Büyükşehir Belediyesinin başkanlığında 24 belediyenin çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Öztunç, şu bilgileri verdi: "Mansur Yavaş kendisi de burada günlerdir. Ne yapıyorlar, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (KASKİ) işini yapıyorlar. Çünkü yaşamını yitirenler var, çocuğu, kardeşi, annesi, babası ölenler var. O yüzden KASKİ’nin görevini Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) yapıyor. Enkaz kaldırma işlemlerini yapıyorlar, ekmek veriyorlar. Büyük bir kampüs kuruldu, tüm Maraş’ın hizmetlerini yapıyorlar. Otobüs duşları çadır kentlere gidiyor. Yüzlerce seyyar tuvalet geldi. Köylere dağıtıldı, dağıtılıyor. Hala devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Pazarcık Narlı’da konteyner kent yapıyor. İzmit Belediyemiz çadır kent yapıyor burada, Konak Belediyemiz, 250 çadırlık bir çadır kent yapıyor. Bursa Nilüfer, çadır kent yapıyor. AFAD’ın gösterdiği bölgelerde yapılıyor. Bir şekilde hep beraber yaraları sarmaya çalışıyoruz."

"Bir defa kulak verseydiniz ne vardı"

Daha önce defalarca buranın deprem bölgesi olduğu ve tedbir alınması gerektiği yönünde uyarıda bulunduğunu söyleyen Öztunç, "Dilimde tüy bitti, anlatamadım. O zaman dediler ki, ‘CHP zihniyeti, milleti korkutuyor.’ Keşke yanılsaydık, keşke olmasaydı. Bir defa da bir kulak verin Allah aşkına, bir sürü insanımız öldü. Bir defa kulak verseydiniz ne vardı ya? Bu acıları çekmeye değer miydi?" diye konuştu.

"Zemin etüdü yapılmadan 1 milyar 212 milyon liraya ihale verilmiş"

"Bu ne acele?" diye soran Öztunç, dün Ankara’da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda bir ihale yapıldığını aktardı.

Öztunç, şöyle konuştu:

"TOKİ, Elbistan, Karaelbistan mahallesine beşinci etap 714 adet konut inşaat ihalesi. 714 tane konutun ihalesi hemen yapılmış. Daha enkazlar duruyor. 1 milyar 212 milyon liraya ihale verilmiş, Giresunlu bir firmaya. Verilsin tamam o yapsın yine ama zemin etüdü yapılmadı ki... Orası uyar mı uymaz mı bakılmadı. Peki ihalenin yapıldığı yer neresi biliyor musunuz? Elbistan Şardağı’nın eteği, dağ ile ova arasındaki birikinti konisine yapılmış ihale. Uzmanlar, bilim insanları gönderdi bunu bana, birikinti konisi yani dağ, önü ova arası koni, koniye konut yapacak depremzedeler için. Peki orası ne biliyor musunuz? Sel bölgesi, sel... Çocukluğumda da vardı orada sel. Yağmur yağdığı zaman orada sel olur arkadaşlar. Şimdi oraya 714 tane konut yapacaklar. Yazıktır, günahtır."

"Fay hattı orası, taş üstünde taş kalmadı konut yapacaklar"

Ayrıca belediyede yapılan bir toplantıda Çınarlı'da 20 bin konut, Altınova hazine arazisine 20 bin konut, Özhan mahallesine 9 bin 800 konut, Ağyar’a 635 konut, Kurtlar’da bin konut yapılacağının açıklandığını aktaran Öztunç, "Dedim ki, ‘Buraları gidip gördünüz mü?’ Bakmamış kimse, arkadaşlar Çiğli, Çınarlı bölgesi taş üstünde taş kalmadı. Fay hattı orası, taş üstünde taş kalmadı. Bir tane ev yok, tek katlılar yıkıldı. Oraya TOKİ konutları yapacaklar, depremzedeler için.

"Arkadaşlar, Küpelikız’ı gördünüz mü? Fayın geçtiği yer yol yarılmış, oraya konut yapacakmış beyefendiler. ‘Ne aceleniz var’ dedim. Cumhurbaşkanı söz vermiş... İyi de kardeşim, Cumhurbaşkanı söz verdi diye bir daha bu insanları canlı canlı tabuta sokmaya değer mi? Seçim yatırımı, lanet olsun seçimine, yatırımına… Canımız yandı, akrabalarımızı kaybettik.

"Artçı sarsıntı varken beton dökülmez"

"Jeoloji Mühendisleri Odası ‘etüd yapılmadı’ dedi. Bakan Yardımcısı, ‘yapıldı’ dedi. İnşaat Mühendisleri Odası dedi ki, ‘artçı sarsıntılar varken beton dökülmez.’ Ya olmaz. Başımıza bu iş geldi bari bundan sonra düzgün yapalım. Daha doğru bir yerde kentleşme olsun, dağın yamaçlarında çıkalım, kuzey bölgesine doğru çıkartalım kenti, niye ovaya gidiyor? Ovada yıkıldık. Yine ovaya ev yapmak istiyorlar arkadaşlar. Niye? Seçim var 14 Mayıs’ta, ‘seçime kadar da en azından temel attık’ diye milleti kandıracaklar." (ANKA)

Gündem