Almanya ile Abbas arasındaki 'Holokost' krizi büyüyor

Almanya ile Abbas arasındaki 'Holokost' krizi büyüyor
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Berlin'de yaptığı açıklamada İsrail'i "50 Holokost" yapmakla suçlamasına ilişkin kriz sürüyor. Almanya hükümeti, Filistin Yönetimi'nin diplomatik misyonunun temsilcisini başbakanlığa çağırdı. Abbas ise Filistinlilerin İsrail tarafından maruz bırakıldığı katliamlara dikkat çekmek için bu sözleri kullandığını söyledi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısında İsrail'i "50 Holokost" yapmakla suçlamasının ardından patlak veren gerilim büyüyor. Almanya hükümeti, Filistin Yönetimi'nin Berlin'deki diplomatik misyonunun temsilcisini diplomatik nota vermek için başbakanlığa çağırdı.

Almanya hükümet sözcüsü, "Bizi açımızdan 6 milyon Avrupalı Yahudi'nin gördüğü eziyet ve sistematik şekilde öldürülmesi, tarihte görülmemiş bir suçtur" dedi.

Öte yandan, Abbas'ın da sözlerine 'izahat getirmesi' dikkat çekti.

Abbas dün Berlin'de Scholz ile ortak basın toplantısında, "1972 Münih Olimpiyatları'nda İsrailli sporcuları hedef alan terör saldırısının 50'nci yıldönümünde Filistinliler adına özür dileyip dilemeyeceğini" soran bir gazeteciye, "İsrail Filistin'de 1947'den beri 50 ayrı yerde 50 katliam gerçekleştirdi" yanıtını vermişti. Ardından da "50 katliam, 50 Holokost" diye eklemişti.

"Geçmişi eşelemeye" gerek olmadığını belirten Abbas, "Lütfen barışa gelin, güvenliğe gelin. Sizinle bizim aramızda güven inşa edelim. Bu, başka şeyleri konuşmaktan evladır" demişti.

Abbas'ın bu sözleri Almanya'da tartışma yaratırken ve Scholz da yanıt vermediği için tepki çekerken, Filistinli liderden bugün yeni bir açıklama geldi. Abbas, "Holokost'un tek olma özelliğini inkâr etme gibi bir niyet taşımadığını" söyledi. Filistin haber ajansı Wafa'nın haberine göre Abbas, Filistin halkının İsrail güçlerince maruz bırakıldığı katliamlar ve suçlara dikkat çekmek için bu sözleri kullandığını söyleyip Holokost'u "modern insanlık tarihinin en çirkin suçu" olarak niteledi.

Araştırma