Almanya'da 101 yaşındaki Nazi gardiyanına beş yıl hapis cezası

Almanya'da 101 yaşındaki Nazi gardiyanına beş yıl hapis cezası
Almanya'da savaş suçlarından yargılanan 101 yaşındaki Nazi kampı gardiyanı Josef Schuetz'e beş yıl hapis cezası verildi.

Almanya'da Yahudi soykırımı döneminde bir Nazi toplama kampında gardiyanlık yapan 101 yaşındaki Josef Schuetz'e 5 yıl hapis cezası verildi.

Nazi gardiyanı Schuetz, savaş suçundan yargılanıyordu ve 1942-1945 arasında Almanya'nın başkenti Berlin'in kuzeyindeki Oranienburg'da bulunan Sachsenhausen kampında 3 bin 518 mahkumun öldürülmesine karışmakla suçlanıyordu.

Schuetz, suçsuz olduğunu ve herhangi bir suça karışmadığını savunmuş, son duruşmada "Niçin burada olduğumu bilmiyorum" demişti. Eski gardiyan, 1936-1945 arasında 200 binden fazla kişinin tutulduğu ve on binlere kişinin öldürüldüğü kampta işlenen suçlardan haberdar olmadığını savunmuştu.

Savcılar ise Schuetz'in eski bir gardiyan olarak kampta işlenen suçlara 'bilerek ve isteyerek' karıştığını vurgulamıştı.

Yargıç Udo Lechtermann da eski gardiyanın "cinayete ortak olmaktan" suçlu bulunduğunu açıkladı. Beş yıl hapis cezası verilen Schuetz, Holokost'ta işlenen suçlar nedeniyle cezalandırılan en yaşlı kişi oldu.

Schuetz'a yönelik suçlamalar arasında, Sovyet mahkumların 1942'de kurşuna dizilmesi ve mahkumların zehirli Zyklon B gazıyla zehirlenmesi de bulunuyor. (Kısa Dalga)

Dünya