Almanya'dan Türkiye'ye Yunanistan uyarısı

Almanya'dan Türkiye'ye Yunanistan uyarısı
Alman hükümet sözcüsü, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan gerilimde itidal çağrısı yaptığını söyledi. Sözcü, "Yunanistan'ın hava sahasını işgal etmek ve Yunan adalarının üzerinde uçmak kabul edilebilir değil" dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim sürerken, Berlin'den Ankara'ya 'uyarı' geldi. Almanya hükümet sözcüsü, "Yunanistan'ın hava sahasını işgal etmek ve Yunan adalarının üzerinde uçmak kabul edilebilir değil" dedi.

Günlük basın toplantısında konuşan sözcü, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Türkiye'ye Yunanistan'a karşı itidal çağrısı yaptığını belirterek, Ukrayna'daki savaşa da atıfla şu ifadeleri kullandı: "Başbakan'a göre, mevcut durum göz önüne alındığında bütün NATO müttefiklerinin birarada durmasının ve kendi aralarında provokasyonlardan kaçınmasının şart olduğunu düşünüyor."

Sözcü, "Yunanistan'ın hava sahasını işgal etmek ve Yunan adalarının üzerinde uçmak kabul edilebilir değil. Yapıcı görünmüyor ve ittifakın ruhuna aykırı" ifadelerini kullandı.

Almanya'nın Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların kamuoyuna yansımadan diyalogla ve uluslararası hukuk temelinde çözülmesine bağlı olduğunu belirten sözcü, "Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin egemenliğinin sorgulanmasını kabul edemeyiz" dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim son günlerde yeniden tırmanıyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ABD ziyaretinde Türkiye'ye silah satışına karşı çıkması sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan "Benim için bitmiştir" açıklaması gelmişti.

Miçotakis ise son olarak, Ege adalarının silahsızlandırılmasına dair gerilimi AB liderler zirvesinde gündeme getirdi. Yunanistan Başbakanı, bazı Türk yetkililerden Yunan adalarına dair son günlerde gelen açıklamalara karşı AB'nin "hızla tepki göstermesini" istedi. (Kısa Dalga)

Dünya