Kulis: Altılı masada Akşener'in onayladığı iki konuda itiraz

Kulis: Altılı masada Akşener'in onayladığı iki konuda itiraz
Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt, İYİ Parti'nin ev sahipliğinde 26 Ocak'ta yapılan altılı masa toplantısında, cumhurbaşkanı adayının isim bazında konuşulması önerisinin gündeme getirildiğini yazdı. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in onayladığı 2 konuda da itirazların bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimi 14 Mayıs'ta yapılacak. Altı partinin oluşturduğu ittifak henüz cumhurbaşkanı adayı belirlemedi. Aday olarak öne çıkan isim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.

Son günlerde ise Kılıçdaroğlu'nun "13 Şubat'ta aday açıklanacak" sözü gündemde. Bu sözün diğer liderler için 'sürpriz olduğu' öne sürülmüştü.

Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt, bugünkü yazısında, Kılıçdaroğlu'nun altılı masada gündeme getirdiği önerisini yazdı.

Bozkurt şunları kaydetti: "İYİ Parti çatısı altında yapılan son toplantıda adayın isim bazında konuşulması önerisi de Kılıçdaroğlu’ndan gelmiş. Kamuoyunda masadan aday ismi beklentisinin çoğaldığını belirterek 13 Şubat’ta Saadet Partisi çatısı altında yapılacak toplantıda “aday meselesini konuşalım gerekirse isim de belirleyelim” fikrinde anlaşılmış. Yani Kılıçdaroğlu’nun '13 Şubat’ta adayı açıklayacağız' açıklaması masada konuşulmuş, 'açıklama' dışındaki her şey ortak karar altına alınmış."

İki konuda itiraz var

Kısa Dalga yazarı, altılı masada itiraz edilen iki konuyu şöyle anlattı: "Son toplantıda Meral Akşener’in onayladığı ama daha sonra masa bileşenlerine itiraz olarak gelen 2 konu var. Bunlardan ilki cumhurbaşkanlığı yardımcılığı. Genel başkanların hepsinin cumhurbaşkanı yardımcısı olması toplantı sırasında onaylanırken daha sonra İyi Parti’nin ilettiği metinde bu “yetkileri arttırılmış tek cumhurbaşkanlığı yardımcılığı”na dönüştürülerek yeni bir öneri olarak sunulmuş. İyi Parti’nin bu önerisi doğal olarak Akşener’in bu makamı istediği şeklinde de yorumlanmış. Kendisinin buna itiraz ettiğini de hatırlatalım.

Bir başka mesele üzerinde çok konuşulmadan onay gören, aday olması halinde genel başkanların parlamenter sisteme geçene kadar partilerinin başında kalmaları. Burada süreci, genel başkanların partileriyle birlikte yönetmeleri gerektiği kabul ediliyor. Partilerde yaşanabilecek herhangi bir değişim doğal olarak geçiş sürecinde olumlu olmayan bir biçimde ittifakı, hükümet modelini ve anayasa değişikliklerindeki denklemi de olumsuz etkileyebilir." (Kısa Dalga)

Gündem