Altılı Masa programını açıkladı: En çok alkış yurtdışına kaçırılan malların geri alınması vaadine

Altılı Masa programını açıkladı: En çok alkış yurtdışına kaçırılan malların geri alınması vaadine
6’lı masa tarafından açıklanan en dikkat çekici adımlardan birisi ise şüphesiz Saray’a dair oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptırdığı bin 100 odalı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’’nin halkın kullanımına açılacağı ve Çankaya Köşkü’ne dönüleceğinin açıklanması salonda en büyük karşılık bulan açıklama oldu.

Altılı masa bugün ‘ortak politikalar mutabakat’ metnini açıkladı. 11.30’da ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen toplantıda 3500 kişilik salon tamamen doldu, pek çok kişi de ayakta izlemek zorunda kaldı. Kalabalık nedeniyle salona giremeyenlerin arasında tepki gösterip ayrılanlar bile oldu.

İktidara yakın medya kuruluşlarının da ilgi gösterdiği toplantıya 6 partinin teşkilatından da yoğun katılım vardı. Hal öyle ki basın çalışanlarına ayrılan bölüme dahi partililer oturmuştu. Salonda herkesin yerini almasıyla birlikte salona giren siyasi parti liderleri büyük alkışlarla karşılandılar.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak “Siyasi partilere kapatma davası açılması için, TBMM iznini zorunlu hale getireceğiz” diyerek 6’lı masanın HDP’nin kapatılma davasına yönelik alacağı tavrı da açıklamış oldu.

‘Siyasi Etik Yasası’ hazırlayacağını ve siyasetçilerin muhtarlıktan cumhurbaşkanlığına kadar uzanan yetkilerini akraba, eş dost için kullanmalarını ve ayrımcılık yapmalarını engelleyeceklerini ilan eden altılı masa ‘Yurtdışına Kaçırılan Malların Geri Alınması Ofisi’ kurulacağını duyurdu. Öztrak’ın açıkladığı bu adım ile salonda alkışlar koptu.

Bugün çocukların gizli açlık çektiği, bodurluğun yayıldığı, asgari ücretin yoksulluk sınırı altında kaldığı Türkiye’de Ekonomi, Finans ve İstihdam Politikalarını anlatan DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, sözlerine ‘Bu ucube sistem sonrası artan yoksulluğu sıfırlayacağız' diyerek başladı.

6’lı masa tarafından açıklanan en dikkat çekici adımlardan birisi ise şüphesiz Saray’a dair oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptırdığı bin 100 odalı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’’nin halkın kullanımına açılacağı ve Çankaya Köşkü’ne dönüleceğinin açıklanması salonda en büyük karşılık bulan açıklama oldu.

Başta kadınları ve çocukları koruyan, cinsiyet ve cinsel yönelim farkı gözetmeksizin şiddeti önleyici maddeler içeren İstanbul Sözleşmesi hakkında mutabakat metninde net bir ifade bulunmaması da dikkat çeken en önemli noktalardan birisi oldu. Salonda pek çok kişi “İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülecek” sözünün verilmesini beklerken konu kadına şiddete dair uluslararası sözleşme hükümlerinin uygulanacağı şeklinde geçiştirildi. İstanbul Sözleşmesi bir kez bile anılmadı diye düşünürken Sosyal Politikalar sunumu yapan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale günün en çarpıcı konuşmasını yaptı.

Cem Karaca’nın şarkısından ‘Yoksulluk kader olamaz, kader değildir. Firavunlar bile böyle gaddar değildir’ sözleriyle başlangıç yapan Özlale, Erdoğan’ın firavunlara bile taş çıkarttığı bir tek adam rejiminde olduğumuzu ifade etti. Sonrasında Özlale hiçbir konuşmacının itinayla ağzına almadığı İstanbul Sözleşmesi’ni dile getirdi ve "Kendine itiraz eden kadınlara ‘Sürtük’ diyen şahıs kadınların onurunu ayaklar altına aldı biz ise Kadı, Aile ve Çocuk Bakanlığı kuracağız ve bütün uluslararası sözleşmelere geri döneceğiz çünkü biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır” şeklinde konuştu.

Ancak yapılan tüm konuşmalardan 6’lı masanın İstanbul Sözleşmesi’ne dönüp dönmeyeceği muamma. Çünkü Altılı masada yer alan Saadet Partisi, AKP'nin Mart 2021'de feshettiği İstanbul Sözleşmesi'ne LGBTİ+’ları şiddete karşı koruduğu için karşı. Saadet Partisi yakın zamanda yapılan “Aile için burdayız! Ailelerimizi koruyacağız! LGBT dayatmasına karşı sessiz kalmayacağız” eylemlerine de destek vermişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da değinen Özlale “Çetelerle boy boy fotoğraf çektiren bir İçişleri Bakanı olmayacak. Biz Türkiye'yi narko devlet olmaktan kurtaracağız” açıklamasıyla günün en cesur ismi de oldu diyebiliriz. Özlale sunumunun sonunda salona ‘Bizim bir hasretimiz var Türkü, Kürdü, Sünnisi, Alevisi, Hristiyanı bir ağaç gibi tek ve hür bir orman gibi kardeşçe sine yaşayacağımız bir Türkiye istiyoruz, bu hasreti bitirmeye var mısınız?’ sorunu da sorarak aldığı ‘Evet’ yanıtıyla salona seslendi ve ‘14 Mayıs’tan sonra bu hasret bitiyor’ diyerek konuşmasını bitirdi.

Mutabakat metninde açıklanan önemli adımlardan birisi de öğrencilere okulda sabah ve öğle yemeği ile birlikte ücretsiz süt dağıtımı oldu. Öte yandan her yıl değiştirilen liselere giriş sınavının kademeli biçimde kaldırılacağı da duyuruldu. İsim vermeden tarikat ve cemaat yurtlarına da değinilerek "Öğrencilerimizi ne olduğu belirsiz vakıfların, derneklerin yurtlarında kalmaya mecbur bırakmayacağız" açıklaması da öne çıkanlardan biri oldu.

Yapılan tüm sunumların ardından liderler ‘Türkiye sizinle gurur duyuyor’ sloganları eşliğinde salondan ayrıldı. Sağlıktan eğitime, eğitimden istihdama, istihdamdan hukuka kadar pek çok konuda politikalarını açıklayan 6’lı masa 13 Şubat’ta Cumhurbaşkanı adayını da açıklayacak. Toplantı öncesi DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ise adaylık konusunda ‘6'lı masa kendi plan ve programında ilerliyor. 6'lı masanın adayı 13. Cumhurbaşkanı olacak’ dedi. (Kısa Dalga)

Özel Haber