Altılı masanın anayasa değişikliği önerisi yarı başkanlık sistemini getirmeyi mi hedefliyor?

Altılı masanın anayasa değişikliği önerisi yarı başkanlık sistemini getirmeyi mi hedefliyor?
Prof. Dr. Kemal Gözler, altılı masanın anayasa değişiklik önerisini değerlendirdi. Gözler, "Şimdi beş yıl sonra, AKP’nin muhalifleri, parlâmenter hükûmet sistemi getireceklerini söyleyerek yarı-başkanlık hükûmet sistemi getirmeyi öneriyorlar" ifadelerini kullandı.

Anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. Kemal Gözler, CHP, İYİ Parti, DEVA, Demokrat, Gelecek ve Saadet partilerinin 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği' önerisini yorumladı.

Metindeki çelişkilere dikkat çeken Gözler'in yazısından öne çıkan bölüm şöyle:

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi”nde 'muazzam bir yalan' ile karşı karşıyayız.

Dikkatli okuyucularım hatırlayacaktır: 16 Nisan 2017 Referandumu ile oylanan Anayasa Değişikliği hakkında da yazdığım eleştiri makalelerinde ben bu Anayasa Değişikliğiyle getirilen sistemin “başkanlık sistemi” olduğu iddiasının “muazzam bir yalan” olduğunu yazmıştım.

2017’de AKP, Türkiye’ye başkanlık hükûmet sistemini getireceğini söyleyerek, başkanlık hükûmet sistemi sistemiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan, bir kuvvetler birliği hükûmet sistemi getirmiştir.

Şimdi beş yıl sonra, AKP’nin muhalifleri, parlâmenter hükûmet sistemi getireceklerini söyleyerek yarı-başkanlık hükûmet sistemi getirmeyi öneriyorlar.

Arada yöntem olarak hiçbir fark yok. Her ikisi de yöntem olarak bir aldatmaca üzerinde kuruludur."

YAZININ TAMAMI

Politika