Altılı masanın anayasa değişikliği önerisinden kritik başlıklar: Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve yargı

Altılı masanın anayasa değişikliği önerisinden kritik başlıklar: Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve yargı
Altılı masa; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi tanıtım toplantısını, yarın Ankara’da yapacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın bir araya geldiği altılı masa; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi tanıtım toplantısını, yarın Ankara’da yapacak.


Toplantı, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’nin, 28 Şubat 2022’de açıklandığı Bilkent Otel’de olacak. Altı siyasi partinin yöneticileri ve milletvekilleri, toplantıya ilişkin videoyu, “Şimdi Demokrasi Zamanı” etiketi ile paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı

Sputnik'ten Osman Nuri Cerit'in haberine göre eltılı partinin Anayasa değişiklik teklifinden cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ele alınıyor. 28 Kasım’da açıklanacak teklif metnine göre;


*Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıl olacak.
*Cumhurbaşkanı bir sefer seçilebilecek.
*Cumhurbaşkanı sadece temsil yetkisine sahip olacak.
*Yasalar konusunda Cumhurbaşkanı uyarı anlamında yasayı tek sefer geri gönderebilecek.
*Cumhurbaşkanının parti üyesi olması da yeniden düzenlenecek.
*Cumhurbaşkanının hukuki ve cezai sorumluluğu, yargılama makamı ve usulü de belirlenecek”
*Başbakan ve Bakanlar Kurulu Anayasa'ya eklenecek
*Parlamenter sisteme dönüşün Anayasa teklifi olacak metinde, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile Anayasa'dan çıkartılan başbakan ibaresi yeniden eklenecek.

Başbakanlık


*Başbakan ve bakanların yetki ve sorumluluk alanlarına ilişkin düzenleme de 28 Kasım’da açıklanacak metinde yer alacak. Metinde; “Başbakan, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından parlamenter sistem gelenek ve ilkelerine uygun olarak belirlenecek. Bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya ihtiyaç halinde milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Başbakan tarafından atanacak. Başbakan ve Bakanlar Kurulu Meclis'e karşı sorumlu olacak. Hükümetin kurulmasını kolaylaştırmak amacıyla hükümetin kurulmasında basit çoğunluk, düşürülmesinde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğu esas alınacak” ifadeleri yer alıyor.

Yargı düzenlemeleri


*Hakimler ve Savcılar Kurulu kaldırılacak.
*Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olmak üzere iki kurul oluşturulacak.
*Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın Hakimler Kurulu'nda yer almayacak.
*Çoklu baro uygulaması sona erecek.

Politika